szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz hadsereg kezére került az új izraeli elfogórakéta, amelyet a zsidó állam még tavaly lőtt ki Szíria területére. A szakértők attól tartanak, a modern fegyvert megismerheti Irán, Izrael fő ellenfele is.

A közepes hatótávolságú rakéták elfogására alkalmas izraeli rakétából kettőt lőttek ki tavaly nyáron, és az egyik sértetlenül landolt szíriai területen. Az egyik közel-keleti elemzőintézet, a DEBKAfile szerint mostanra a szírek és az oroszok valószínűleg már alaposan megismerték a fegyvert és félő, hogy Moszkva a vele jó viszonyt ápoló Iránnak – Izrael fő ellenfelének – is átadja a szerzett információk jó részét.

A The Moscow Times című moszkvai lap szerint Izrael és a rakéta kifejlesztésében részt vett Egyesült Államok megkérte Oroszországot a fegyver visszaadására, ám az orozok valószínűleg nemet mondtak. Az értesüléseket sem az izraeli, sem pedig az orosz illetékesek nem kommentálták.

A Dávid parittyája nevű rakéta a több rétegű izraeli légvédelmi rendszer fontos eleme, amelyben még a közeli célok leküzdésére alkalmas Vaskupola, illetve a nagy hatótávolságú Nyíl rakéta számít meghatározó részegységnek.

A tavaly kilőtt másik elfogó rakéta sem találta el egyébként a célját, viszont életbe lépett az önmegsemmisítő rendszer, így a rakéta felrobbant.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler

Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler

Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását

Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását

Závecz: Gyengült a Fidesz vidéken, sok körzet pár száz szavazaton múlhat

Závecz: Gyengült a Fidesz vidéken, sok körzet pár száz szavazaton múlhat