szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szervezet főtitkára hosszú távú megoldásokat szorgalmaz.

Hosszú távra szóló, konkrét megoldások kidolgozását kérte António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán a világszervezet egy újonnan létrehozott munkacsoportjától a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek ügyében, akiknek a száma tavaly mintegy 58 millióra rúgott világszerte.

Guterres emellett ajánlások kidolgozását kérte a munkacsoporttól arra vonatkozóan, hogyan lehetne javítani az ENSZ-tagállamok reagálását erre a jelenségre, úgy a menekültek, mint az őket befogadó országok vonatkozásában.

"A múlt évben 41 millióra nőtt és ezzel rekordmagasságba emelkedett a lakóhelyüket valamilyen fegyveres konfliktus miatt elhagyni kényszerülő emberek száma a világban. Ugyanabban az évben további 17 millió ember vált menekültté természeti katasztrófák okán" - állítja a világszervezet egy New Yorkban közzétett nyilatkozata.

A problémával foglalkozó nyolc fős munkacsoport tagjait kedden nevezték ki, köztük több olyan személlyel, akik valamelyik menekültáradattal szembesülő országból származnak.

A csoport két társigazgatójának a főtitkár az olasz Federica Mogherinit, az Európai Unió volt kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, illetve a ruandai Donald Kaberukát, az Afrikai Fejlesztési bank korábbi elnökét választotta ki - jelezte az ENSZ, anélkül, hogy megjelölte volna azt a határidőt, ameddig le kell tenniük az asztalra a következtetéseiket tartalmazó jelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Kult

„Nem szeretem, hogy menekülteknek hívjuk őket”

Dina Naser palesztin felmenőkkel rendelkező jordániai dokumentumfilmes. Négy éven át forgatott a világ legnagyobb, szíriaiakat elszállásoló menekülttáborában, Zaatariban. Az itt készült dokumentumfilmjét, az Apró lelkeket nemrég mutatták be a Verzió Filmfesztiválon. Azt mondja, többek között azt szeretné, ha a nézők megértenék, bárkivel megtörténhet, hogy arra ébred: lebombázzák az országát.

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón