szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar állami hírtelevízió, a Kárpátalján is fogható M1 úgy mutat képeket a Krímről, hogy a félszigetet Oroszország részeként tünteti fel – írják az ukrajnai médiumok. Hangsúlyozzák, hogy az M1 annak ellenére adta a Krímet az oroszoknak, hogy Magyarország hivatalosan Ukrajna részének tekinti a területet.

Az M1 egy „Kommentár nélkül” című műsorában mutatta be azt, miként szállják meg a medúzák a Krím partmenti vizeit, s a videón végig látszik a felirat: Krím-félsziget, Oroszország. „Az M1-et az sem érdekli, hogy Budapest hivatalosan támogatja Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának a helyreállítását az öt éve orosz megszállás alatt lévő Krímben is” – írta a Zakarpattya.net nevű internetes portál.

Nem csak az M1 „ajándékozta” a Krímet Oroszországnak, a múlt héten abból is botrány lett, hogy az Apple-eszközökön, ha azokat Oroszország területén használták, a Krím ugyancsak Oroszország részeként volt feltüntetve. Más országokban viszont a félsziget mellé nem került országnév. A Google térképein ugyancsak nem szerepel a Krím mellett országnév, ám Kijevben kifogásolják, hogy a félsziget városainak elnevezését oroszul tünteti fel az internetes cég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az Apple végül csak behódolt az oroszoknak

Mindenkinek igyekszik megfelelni az iPhone-okat is gyártó Apple: ha Oroszországban használják az amerikai cég térképeit, akkor a 2014-ben Ukrajnától elfoglalt Krím Oroszországhoz tartozik, míg, ha a világ más tájain, például Magyarországon keres rá egy felhasználó a félszigeten lévő városokra, akkor nem szerepel országnév a települések neve mellett.