szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint ezer ember vonult az utcára szombaton a fehérorosz fővárosban, Minszkben, hogy tiltakozzon az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése ellen.

Engedély nélküli, ötórás tüntetést tartottak Minszkben, amikor Alekszandr Lukanseka fehérorosz elnök egyebek mellett az integrációról tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel Szocsiban. A többnyire fiatal tüntetők a városközpont egyik sugárútján találkoztak, onnan vonultak a kormány épülete elé "Ez nem integráció, ez megszállás", illetve "Az elnök eladja az országunkat" feliratú transzparensekkel.

Sokan az Európai Unió zászlaját, illetve az ellenzék jelképeként nyilvántartott korábbi, fehér-piros-fehér zászlót lobogtatták. A rendőrség gyorsan körülzárta a menetet, de senkit sem vettek őrizetbe.

A nép jóváhagyása nélkül nem szabad egy országot bántani. (...) Ha nem lennének titkos jegyzőkönyvek, nem kellene gyülekezni

– mondta a tüntetés szünetében Uladzimir Nekljajev fehérorosz ellenzéki vezető.

Több hónapja folynak a találgatások arról, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Putyin Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy a mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élén maradjon.

A Kreml nem akar tovább a szép szavakért fizetni, és 2014 előtt elkezdett politikai engedményeket követelni Minszktől az új államra és Putyin új tisztségére utalva

– mondta az AP amerikai hírügynökségnek Valerij Karbalevics független minszki politikai elemző.

©

Alekszandr Lukasenka többször is visszautasította ezeket a felvetéseket, ugyanakkor előrehaladottabb integrációs tervről tárgyal az Orosz-Fehérorosz Föderáció keretében. Az 1999-ben megkötött politikai-gazdasági-katonai szövetség feltételeit pontatlanul határozták meg, és a közös állam létrehozása nem valósult meg.

Az elnök többször is megígérte, hogy nem adja fel Fehéroroszország függetlenségét, de az ellenzék továbbra is aggódik.

A politikusok úgy játszanak a fehérorosz függetlenséggel, mint a kártyával, és addig fogunk tiltakozni, amíg ez a fenyegetés fennáll

– mondta Pavel Szeverinec, a Fehérorosz Kereszténydemokrácia nevű, nem regisztrált párt vezetője, a szombati tüntetés szervezője.

Lukasenka és Putyin a föderációs szerződés aláírásának 20. évfordulóján találkozott, amelyen a Kreml szerint a két ország közötti "integráció elmélyítésének a kilátásait" vitatják meg.

A találkozón az orosz elnök közölte: mindent meg akar tenni, hogy "népeink (...) továbbra is közeledjenek egymáshoz, főként gazdasági és társadalmi téren". "Csak egyenlő feltételeket akarunk, ez minden" – mondta Lukasenka, aki felszólította Moszkvát, hogy továbbra is az orosz vállalatoknak fenntartott áron adja Minszknek a földgázt és kőolajat.

A két küldöttség között folytatott kétórás tárgyalás után a két államfő négyszemközti megbeszélésre vonult vissza. A küldöttségek Dmitrij Medvegyev orosz és Szjarhij Rumasz fehérorosz kormányfő vezetésével folytatták a tárgyalásokat.

A Lukasenka által 25 éve vaskézzel irányított Fehéroroszország Moszkva egyik legfőbb szövetségese, még akkor is, ha a kereskedelmi nézetkülönbségek miatt a két ország között rendszeresen feszült a viszony.

A Krím 2014-ben történt bekebelezése óta Lukasenka különösen bizalmatlannak mutatkozik Moszkvával szemben, bár országa nagyban függ Oroszországtól – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. A nyugati országok felé kíván közeledni, és 2015-ben szabadon engedett valamennyi politikai foglyot, aminek következtében az Európai Unió feloldotta a 2010-es elnökválasztás utáni tüntetések elnyomása miatt elrendelt szankciók többségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!