szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkérdezték az uniós tagországok polgárait, hogy az Európai Parlamentnek milyen kérdésekkel kellene foglalkoznia.

Az Európai Parlament őszi Eurobarometer-felmérése hagyományosan arról kérdezi a polgárokat, hogy milyen szakpolitikai kérdésekkel kellene a testületnek a legsürgetőbben foglalkoznia.

Az uniós értékek tekintetében az emberi jogok védelmét (48%), a szólásszabadságot (38%), a nemek közötti egyenlőséget (38%) és a tagállamok közötti szolidaritást (33%) mint az unió fenntartásának legfőbb alapvető értékeit emelték ki a megkérdezettek.

Magyarországon ez a sorrend kissé másképp néz ki: az emberi jogok védelmét 1 százalékkal fontosabbnak tartják (49%) az uniós átlagnál, azt követi a szólásszabadság (35%), a tagállamok közötti szolidaritás (35%) és a kisebbségek védelme (24%).

A klímaváltozás problémája minden tagállam számára fontos, majdnem minden harmadik megkérdezett (32%) szeretné, ha a parlament legfontosabb feladataként a klímaváltozással szembeni küzdelmet kezelné. A magyaroknak 30 százaléka szorgalmazná ezt.

Sorrendben ezután a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (31%), a terrorizmussal szembeni harc (24%) és a munkanélküliség leküzdése (24%) a legfontosabb az uniós állampolgárok szerint.

Magyarországon a fogyasztók jogainak, az egészségügyi szolgáltatások minőségének és elérhetőségének javítása (24%) valamint a megfizethető és biztonságos élelmiszerek és a megfelelő életszínvonal (24%) a következő a fontossági listán; ezt követi a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (21%).

Az elmúlt év során több millió polgárt mozgósítottak a főként a fiatalokra támaszkodó klímatüntetések Európa- és világszerte. A klímavészhelyzet-érzést tükrözi a 2019-es Parlameter adat is, hiszen a válaszadók abszolút többsége (52%) úgy gondolja, a klímahelyzet a legfontosabb környezeti kérdés napjainkban. Ezt a légszennyezettség (35%), tengerek és óceánok szennyezése (31%) és az erdőirtás (28%) valamint a növekvő hulladékmennyiség (28%) követi. Ezen felül tízből hat európai úgy véli, hogy a klímatüntetések hozzájárultak a politikai intézkedések számának növekedéséhez mind európai, mind nemzeti szinteken.

A magyar megkérdezettek 45 százaléka az éghajlatváltozást, 42 százaléka a növekvő hulladékmennyiséget, 36 százaléka pedig a légszennyezést nevezte a legégetőbb problémának.

Tízből hat európai (59%) támogatja országa uniós tagságát, az unióban működő demokráciával az európaiak 52 százaléka elégedett,

Magyarország esetén az adat ennél magasabb: 60%.

Az európai polgárok támogatják az EP erősebb szerepét is: a válaszadók 58 százaléka befolyásosabb EP-t szeretne a jövőben látni, Magyarországon ez az arány 64 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Eurobarometer: a magyarok bíznak az EU-ban

Az Európai Unióba vetett bizalom uniós összehasonlításban kiemelkedően erős Magyarországon; a hazai gazdasági helyzetet illetően azonban továbbra is rendkívüli borúlátás jellemzi a lakosságot - derült ki a 2010 novemberi adatfelvétel alapján készült, csütörtökön ismertetett Eurobarometer-jelentésből.

MTI Gazdaság

Eurobarometer: tíz százalékos sincs az elégedettek aránya Magyarországon

Egy friss európai uniós felmérés szerint óriási különbséget mutat az uniós tagállamok lakosságának véleménye saját országuk gazdaságának állapotáról: míg a legtehetősebb országokban 75 százaléknál is nagyobb a helyzetet jónak ítélők aránya, nyolc tagállamban, köztük Magyarországon a 10 százalékot sem éri el az elégedettek részesedése.

Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter

Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához