szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indiai parlament felső háza is elfogadta azt a törvénymódosítást, amely hat vallás híveinek, köztük a keresztényeknek megadja az indiai állampolgárságot, a muszlimoknak viszont nem. A módosítás azokra a személyekre vonatkozik, akik 2014. december 31-e előtt érkeztek Indiába Pakisztánból, Bangladesből, illetve Afganisztánból.

Míg az Indiát kormányzó hindu nacionalista párt, a Bharatija Dzsanata Párt szerint a cél az volt, hogy az ország menedéket adjon a vallási okokból üldözött személyeknek, a bírálók alkotmányellenesnek és diszkriminatívnak tartják, hogy a módosítás vallási alapon osztogat állampolgárságot, s az nem vonatkozik a muszlimokra.

A módosítás ellen India északi részén, elsősorban a Bangladessel határos északkeleti államokban több tüntetés is volt, egyes városokban kijárási tilalmat vezettek be, a helyiek attól tartanak, hogy a Bangladesből érkező egyre több menekült „lerohanja” a térséget.

A hatórás felsőházi vitában a kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták a módosítás nem diszkriminatív, mert az nem egyes személyeknek, hanem csoportoknak ad állampolgárságot. „Meg vagyok lepve, hogy az emberek nem annak örülnek, hogy hat vallás is bekerült a módosításba, hanem amiatt keseregnek, hogy a muszlim vallás kimaradt” – vélekedett az egyik kormánypárti képviselő, Amit Shah.

Egyben azt is elmondta, hogy a muszlimok azért nem kerültek be a hat vallás mellé, mert ez a módosítás a vallási okokból üldözöttekre vonatkozik, s nem valószínű, hogy az említett három, túlnyomó többségében muszlimok lakta országban – Bangladesben, Pakisztánban és Afganisztánban – hitük miatt üldöznék a muszlimokat. „De, ha vannak olyan muszlimok, akik úgy érzik, üldözik őket, egyéni alapon bármikor kérhetnek indiai állampolgárságot” – magyarázta.

A módosítást diszkriminatívnak tartók közben arra is felhívják a figyelmet, hogy a lépés beleillik az utóbbi évek trendjébe, a hindu nacionalizmus erősödésébe. Shah egyébként ki is mondta közvetve, hogy Indiába nem nagyon kellenek új muszlimok. „1947-ben az államot vallási alapon osztották ketté. Ha nem így történt volna, ilyen módosításra sem lenne szükség” – magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga