szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai állami televíziós társaság, a CCTV levette műsoráról az Arsenal-Manchester City mérkőzés sugárzását, miután az Arsenalban játszó török származású játékos bírálta, ahogy Kína bánik az ujgur kisebbségéhez tartozókkal.

Özil, aki maga is muszlim, egy közösségi oldalon írt kommentben az üldözésnek ellenálló harcosoknak nevezte az ujgurokat, s egyben bírálta a muszlim vallású kínai kisebbség elleni kínai akciókat, s elmarasztalta azokat a muszlimkat, akik nem teszik szóvá az ujgurok szenvedéseit.

A CCTV-t az sem hatotta meg, hogy az Arsenal elhatárolta magát a már Németországban született Mesut Özil kijelentésétől, és azt hangsúlyozta, hogy a klub mindig is politikamentes szervezet volt. A  BBC szerint a CCTV az Arsenal-Manchester City meccse helyett a Tottenham-Wolves mérkőzést közvetíti.

Kínai mindig is tagadta, hogy átnevelő táborokba zárná az ujgurokat, s azt állítja a táborokban képzés folyik, s nem erőszakkal viszik oda az ujgurok százezreit. A kínaiak mindig is érzékenyen reagáltak a kínai belpolitikával kapcsolatos szimpátimegnyilvánulásokra: októberben az amerikai profi kosárlabdások szövetsége szenvedett súlyos anyagi veszteséget, miután a Houston Rockets vezetője, Daryl Morey kritizálta azt, ahogyan Peking bánik a hongkongi tüntetőkkel. A kínaiak ugyanis azonnal felfüggesztették a szponzori és közvetítési megállapodásokat.

Özilnek egyébként már hazájában is voltak gondjai: lemondott a válogatottságról, mert úgy érezte muszlimsága, és török származása miatt a szurkolók őt tették meg felelősnek a német 11 váratlanul rossz világbajnoki szereplése miatt.   Közben Németországban nem vették jó néven, hogy a törökországi választások előtti kampányban Özil nyíltan kiállt az autoriter törk államfő, Tayyip Erdogan mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet