szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Washington Post tényellenőrző programja összegzett: 1055 nap alatt 15 413-szer mondott hamis vagy félrevezető dolgokat az amerikai elnök.

Bár ő maga rengeteget beszél fake news-ról és kritizál másokat miatta, Donald Trump a Washington Post gyűjtése alapján a téves állítások királya: a lap tényellenőrző adatbázisa szerint december 10-ig, azaz hivatalban töltött 1055. napjáig Trump összesen 15 413 olyan megállapítást tett, amely nem felelt meg a valóságnak. Idén október-novemberben pedig naponta átlagosan több mint 32-szer tévedett az elnök, akár élőben, akár a Twitteren közölt valamit.

Az elemzés szerint Trump a gazdaságról, a déli határfalról és a Müller-vizsgálatról tette a legtöbb hibás megjegyzést, de különböző hónapokban is más-más volt az aktivitása. A 2018-as kongresszusi választások alatt a Demokratákra dobált sarat, idén október-novemberben pedig az ukrán elnök Volodimir Zelenszkijre gyakorolt állítólagos nyomás miatt ferdített kiemelkedően sokat, akár naponta negyvenszer is.

Bár az amerikai gazdaság tényleg fejlődik, 2018 júniusa óta 242 alkalommal jelentette ki, hogy történelmi szinten is a legerősebb – hibásan. Hasonló a helyzet a bevándorlással: hiába állítja az elnök, hogy épül a mexikói határfal, mindössze 4 mérföld készült el, és a szükséges területnek is csupán 16 százalékát szerezte meg a Trump-adminisztráció. Az sem igaz, hogy a valaha volt legnagyobb adócsökkentést vezette be, valamint az sem, hogy az ország számára veszteséges a nemzetközi kereskedelem.

Tíz amerikaiból kevesebb mint három hisz az elnök állításainak többségében, és ennél is kevesebben vannak azok, akik mindent igaznak vesznek. Érdekesség egyébként, hogy az adatokból a twitteres kirohanásai csupán 20 százalékot tesznek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!