szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyértelmű a kapcsolat az erdőtüzek, a rekordalacsony csapadékmennyiség és a megnövekedett hőmérséklet között – közölte az ország meteorológiai intézete.

„A 2019-es év Ausztrália legmelegebb éve volt a feljegyzések kezdete óta, az országos középhőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot” – közölte éves jelentésében csütörtökön a meteorológiai intézet. Az éves országos maximális hőmérsékletek az átlaghoz képest nagy, kétfokos eltérést mutattak, ami anomáliának számít – mondta Karl Braganza, az intézet klímamonitorozásért felelős részlegének vezetője.

Kifejtette: a hat legforróbb napon az egész kontinensen 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az országos napi csúcshőmérséklet 11 napon haladta meg a 40 fokot. Tizenkét hónapból hétben dőlt meg az átlagos középhőmérséklet rekordja. Emellett januárban és decemberben erőteljes hőhullámok is jelentkeztek.

Ausztráliában szeptember óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. A helyiek az elmúlt napokban ugyan egy kicsit fellélegezhettek, mert a délkeleti parti esőzések egy kicsit enyhítették az országban tomboló tüzeket, de ez csak egy rövid átmeneti időszak volt, csütörtöktől újra az eddig tapasztalt intenzitással lángolnak az erdők. Több mint tízmillió hektár terület égett le, legalább 26-an meghaltak, és több ezren veszítették el otthonukat. Az elpusztult vadon élő állatok száma közelíti az egymilliárdot.

A csapadék mennyisége sem volt soha még olyan kevés, mint az elmúlt évben, országosan átlagosan mindössze 277 milliméter hullott, ami negyven százalékkal van az átlag alatt. Az ország szinte egész területén szárazság uralkodott, különösképpen Új-Dél-Walesben és Queensland dél részén, ahol 2017 óta tart az aszály. Az úgynevezett Forest Fire Danger Index (a tüzet okozó időjárás súlyosságának indexe) rekordmagasságot ért el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!