szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felmondásuk határideje és miértje miatt nyitottak tüzet a kirúgott alkalmazottak.

Lövöldözés miatt rövid időre lezárták a kartúmi repülőteret kedden, közölte az al-Dzsazíra, illetve al-Hadasz televízió.

A szudáni hírszerzés (NISS) elbocsátott munkatársai Kartúmban a levegőbe lőttek tiltakozásul, amire válaszult nagy létszámban kivonultak a biztonsági erők. Emiatt egy időre lezárták Szudán légterét, valamint a főváros, Kartúm repülőterét.

A Reuters brit hírügynökség által idézett szemtanúk látták, amit felvonultatták az egyik legbefolyásosabb szudáni milícia, a Gyors Támogatási Erők (RSF) és a hadsereg katonáit Kartúmban, miután fegyveresek tüzet nyitottak az NISS székháza előtt.

Feiszál Mohamed Száleh tájékoztatási miniszter a televízióban elmondta, hogy a lövöldöző fegyveresek a hírszerzés volt dolgozói voltak, akiket feldühített felmondásuk határideje és mikéntje.

A hatóságok továbbra is igyekszenek meggyőzni a fellázadt egységeket, hogy adják át fegyvereiket - mondta a miniszter, aki szerint sebesülés nem történt.

Szudánban polgári vezetők és a katonaság felügyelte hároméves politikai átmeneti időszak van, amióta áprilisban megbuktatták Omar el-Besir elnököt.

Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, a katonai tanács helyettes vezetője és az RSF feje elmondta, hogy a lövöldözések mögött Száleh Gos, a szudáni hírszerzés egykori vezetője áll.

Dagalo közölte, hogy bár a keddi incidenst nem tekinti puccskísérletnek, semmilyen ilyen lépést nem fognak eltűrni.

Az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozó katonai vezetők szerint a tiltakozó megmozdulás miatt nincs veszélyben az ország biztonsága, "a helyzetet erő alkalmazása nélkül sikerült ellenőrzés alatt tartani".

A hírszerzés reformja az Omar el-Besir távozásáért tüntetők egyik fő követelése volt. A menesztések a hírszerzés átalakításának keretében történtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!