szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredményesnek nevezte a berlini Líbia-konferencián kollégáival folytatott párbeszédet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont úgy vélte, nem kezdődött igazi párbeszéd.

 „Kollégáimmal eredményes párbeszéd folyt, amely arra irányult, hogy politikai megoldást találjunk Líbiában. Támogatjuk Líbiát egy biztonságos jövő felépítésében, amely erőszaktól és külföldi beavatkozástól mentes" - írta Twitter-üzenetében az amerikai külügyi tárca irányítója.

A német szövetségi kormány és az ENSZ szervezésében megrendezett tanácskozáson tizenegy ország és számos nemzetközi szervezet képviselői tárgyaltak az észak-afrikai országban dúló polgárháborúból kivezető lehetséges utakról. A résztvevők között volt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Boris Johnson brit és Guiseppe Conte olasz miniszterelnök is.

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány vezetője és legfőbb ellenfele, Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője is Berlinben volt, de ők nem tartoztak a konferencia közvetlen résztvevői közé. Angela Merkel és Heiko Maas német külügyminiszter külön-külön tárgyalt velük a kancellári hivatalban.

Nem sikerült „komoly párbeszédet" indítani a líbiai harcoló felek között - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. „A konferencia nagyon hasznos volt (...), de nyilvánvaló, hogy még nem sikerült elérnünk azt, hogy komoly és stabil párbeszéd induljon el a felek között" - mondta az orosz diplomácia vezetője a sajtónak a repülőtéren Berlinben.

Angela Merkel német kancellár szerint az volt a legfontosabb, hogy a líbiai konfliktusban érdekelt országok megállapodtak a többször is megsértett fegyverembargó betartásában, amelyet az eddiginél jobban kell ellenőrizni    „Megállapodtunk egy átfogó tervben a továbbiakról" - mondta Merkel a kancellári hivatalban körülbelül négy órán keresztül zajló tárgyalásokat követően. „Azt mondhatom, hogy minden résztvevő nagyon konstruktívan működött együtt" - tette hozzá. „Mindnyájan egyetértünk abban, hogy be kell tartanunk a fegyverembargót, és minden eddiginél jobban kell ellenőrizni" - fogalmazott.

Olaszország kész vezető szerepet vállalni a tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésében Líbiában - közölte a berlini nemzetközi Líbia-konferencia után Giuseppe Conta olasz kormányfő. „Rendelkezésre állunk, hogy a fontvonalban legyünk, hiszen az elkötelezettség a béke betartásának ellenőrzésében való felelősségvállalással jár" - mondta Conte újságíróknak. „Természetesen ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinnünk, és után meghatározhatjuk pontosan ezen elkötelezettség mibenlétét" - tette hozzá.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Nemsokára bejárhatjuk a helyet, ahol megölték Julius Caesart

Nemsokára bejárhatjuk a helyet, ahol megölték Julius Caesart

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál