szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A producer ügyvédje szerint be fog bizonyosodni, hogy ügyfelének kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolatai voltak.

Nagy köz- és médiaérdeklődés közepette megkezdődött szerdán New Yorkban az öt szexuális bűncselekménnyel, köztük nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinstein bírósági tárgyalása.

A 67 éves hollywoodi filmmogul ártatlanságát hangoztatja, tagadja, hogy szexuálisan zaklatott mintegy 80 nőt az elmúlt évtizedekben, és azt is, hogy 2006-ban és 2013-ban helytelen szexuális közeledést tanúsított volna két nőhöz. Minden esetről azt állítja, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönös beleegyezésen alapultak.

Ha a 12 tagú esküdtszék bűnösnek találja, akár életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik.

A manhattani bíróságon zajló tárgyalás vízválasztó a Me Too mozgalom számára, amely nyilvánosságra hozta a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos, szexuális zaklatást elkövető több száz ember ügyét. James Burke bíró azonban a múlt héten az esküdtszék tagjainak kiválasztásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalás nem a mozgalomról való népszavazás, az esküdteknek a Weinstein-ügyről a bizonyítékok alapján kell dönteniük.

A tárgyaláson várhatóan vallomást fognak tenni a Weinsteint vádló nők, köztük Annabella Sciorra színésznő, akit a vádirat szerint az 1990-es években erőszakolt meg a producer. Bár ez a bűncselekmény elévült, a színésznőt tanúként hallgatják ki, hogy segítségével felrajzolják Weinsteinnek mint szexuális ragadozónak a magatartását.

"Mindannyian le fogják írni félelmüket, szégyenérzetüket és megaláztatásukat - azt a küzdelmet, amelyen keresztülmentek, hogy traumájukat leküzdjék és a világnak egy bátor arcot mutassanak

- mondta Hast, majd részletezte a vádakat.

Weinstein ügyvédjei minap tartott sajtóértekezletükön elmondták, hogy a védelem támadó stratégiát fog folytatni, bemutatva azt a Weinsteinhez intézett több tucat szerelmes e-mailt, amelyek szerintük azt mutatják, hogy a vádlott és néhány vádlója között kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolat volt.

A tárgyalás több mint egy hónapig tart. A vádlott elítéléséhez az esküdtek egyhangú döntésére lesz szükség.

Weinstein ellen január elején vádat emeltek Los Angelesben is egy nő ellen elkövetett nemi erőszak és egy másik ellen elkövetett szexuális támadás miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Szupermodell lesz az egyik esküdt Harvey Weinstein tárgyalásán

Nincs könnyű dolga a Weinstein büntetőügyét tárgyaló New York-i bíróságnak, a szexuális ragadozó filmmogul esetében ugyanis különösen nehéz semleges esküdteket találni. Gigi Hadid azonban megígérte, hogy pártatlan lesz, és csak az elhangzó tények alapján fog ítélni.

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak