szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hónap van már csak a szlovákiai parlamenti választásig, s a tét hatalmas: az utóbbi hetekben nő a szélsőjobboldali nacionalista Marian Kotleba vezette A Mi Szlovákiánk Néppárt támogatottsága, s egyes előrejelzések szerint a tömörülés akár az első helyen is végezhet. A kormánykoalíció népszerűsége egyelőre leszálló ágban van, s úgy tűnik, hogy a magyar belháború miatt nem lesz magyar párt a törvényhozásban.

Bajban van a hatalmon lévő szlovák kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Smer – Irány Szociáldemokrácia: az utóbbi hetekben újra megindult a választók átvándorlása a szélsőjobboldali Marian Kotleba által alapított Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) felé, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a tömörülés már 13,6 százalékot kapna, ha most lenne a választás, míg a csökkenő előnyű Smer támogatottsága 18,7 százalékra olvadt.

Több elemző akad, aki szerint Kotleba egyszerű magyarázatai és a rendcsinálásra vonatkozó ígéretei népszerűek a korábban a baloldali populista Smerre voksoló választók körében is. Az is növelheti az LSNS valós esélyeit, hogy a korábbi választások alkalmával a közvélemény-kutatók rendre alábecsülték a párt támogatottságát.

Marian Kotleba
©

A Smernek a botrányok is ártanak: a választók még mindig nem felejtették el a Ján Kucak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martína Kusnírová ellen elkövetett 2018 februári halálos merényletet, valamint azokat a korrupciós ügyeket, amelyekről a kettős gyilkosság után kerültek elő a kormánynak ártó részletek.

A kormány tekintélye néhány nappal ezelőtt is komoly csorbát szenvedett: lemondásra kényszerült Solymos László környezetvédelmi miniszter – a Híd-Most magyar-szlovák párt embere – miután a politikus és testvére részegen botrányt csinált egy pozsonyi étteremben, s a miniszter még a személyzet egyik tagját is bántalmazta. Szlovákiában egyébként – éppen amiatt, hogy néhány politikus, például Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt korábbi vezére is botrányosan viselkedett az alkohol hatása alatt – néhány éve megszüntették a szabálysértésekkel vádolt politikusok mentelmi jogát.

Solymos László
©

Ki kivel foghat össze?

A február 29-ére kiírt választások közeledtével Smer vezetői is érzik a bajt, a napokban a párt egyik ismert parlamenti képviselője, Erik Tomas az egyik választási műsorban kérte a párt híveit, hogy ne „dezertáljanak” és azt is megígérte, a Smer nem fog koalícióra lépni Kotlebáékkal.

A felmérések szerint egy ilyen koalíció igencsak népszerűtlen lenne, a Markíza Tv által megkérdezettek 67 százaléka elutasítja a populista bal és a szélsőjobb összefogását. A „frigy” a Smer-szavazóknak sem igazán tetszik: hatvan százalékuk nem támogatja az összefogást és csak a megkérdezett Smer-esek harmada fogadná el az együttműködést.

Az LSNS annak ellenére népszerűtlen a szlovákok többsége számára, hogy Kotleba sokat visszavett durva hangneméből. Bár továbbra is egyértelműen Moszkva-barát és folyamatosan teszi a romaellenes kijelentéseket, már nem léptetné ki Szlovákiát azonnal az EU-ból és a NATO-ból, és nem grasszál a második világháború idején működő nacionalista Hlinka-gárda egyenruhájában.

Kotleba Orbán Viktor nagy csodálója, legalábbis igencsak tetszik neki a magyar miniszterelnök migránsellenes politikája. Annyira, hogy néhány évvel ezelőtt még nyílt levelet is írt Orbánnak, amelyben elismeréséről biztosította a politikáját. „Tegyük félre a sovinizmust, és egyesítsük erőinket az európai népek közös ellenségei ellen” – írta akkor Kotleba.

A felmérések szerint a Smer és az LSNS után két liberális erő – a Progresszív Szlovákia és a Spolu kétpárti koalíciója, illetve az Emberekért (Za Ludi) – következik, s ha a Smer vezetői komolyan gondolják, hogy nem lépnek szövetségre Kotlebával, akkor megnyílhat az út egy olyan koalíció felé, amelyet a két liberális tömörülés hozhat létre.

Instabil kormányzás?

Bár az elemzők szerint nagyon valószínű, hogy a két liberális csoportosulás valamivel többet fog kapni, mint a most előre jelzett 10-12 százalék, az biztosra vehető, hogy további szövetségesek bevonása nélkül nem lesznek képesek kormányképes szövetséget létrehozni. Ha viszont csak öt-hat, egymástól jelentősen különböző ideológiát képviselő ellenzéki párt összefogásával lehet majd kormányt alakítani, azt aligha lesz annyira stabil, hogy kibírja a következő választásokig lévő négy évet.

A liberálisok esélyeit viszont javítja, hogy a tavaly megválasztott szlovák elnök, Zuzana Caputová alapítóként vett részt 2017-ben a Progresszív Szlovákia megalapításában és egy évvel később már őt választották meg a tömörülés alelnökévé. Szlovákiában pedig – hasonlóan az országok többséghez – az államfő ad kormányalakítási megbízást a parlamenti választáson legjobban szereplő párt(ok) miniszterelnök-jelöltjeinek.

Zuzana Caputová
©

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy a Smer végül összeáll-e Kotlebáékkal, mindenesetre Viera Zúborová a Pozsonyi Politikai Intézet igazgatója szerint a Smer koalícióképessége nagyon korlátozott, leginkább nulla. A két nagy liberális párt mellett ugyanis a jelenleg a kormánykoalícióban bent lévő Híd-Most is közölte, nem működik együtt a jövőben a Smerrel, és úgy tűnik, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem kap elég szavazatot ahhoz, a Smerrel egyedül hozzon létre koalíciós kormányt.

Egy másik politológus, Grigorij Meseznikov viszont úgy véli, arra van a legnagyobb esély, hogy a Smer, az SNS és az LSNS hármas koalíciót hoz létre. Egy ilyen együttműkődés alaposan megoszatná a Smert: a kormányfő, Peter Pllegrini egyértelműen ellenzi az összeborulást, viszont pártelnök, Robert Fico állítólag hajlandó lenne a koalícióra.

Tovább él a turáni átok

Amikor a Híd-Most politikusai azt mondják, nem lépnek újra koalícióra a Smerrel, arról nem nagyon beszélnek, hogy egyetlen olyan közvélemény-kutatás sincs, amely szerint az egykor szebb napokat látott párt bejut a 150 fős törvényhozásba. A törvények szerint ugyanis a listás választási rendszerben öt százalék a bejutási küszöb az egyedül induló pártoknak, s a Bugár Béla nevével fémjelzett Híd-Most támogatottsága ezt nem éri el.

Bugár Béla
©

A másik magyar induló a Magyar Közösségi Összefogás, amelyben a Magyar Fórum, illetve a Fideszhez közeli Magyar Közösség Pártja vesz részt, és ugyancsak nincs sok esélye a parlamenti küszöb átugrására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára