szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken 37-en haltak meg Lombardiában, heten Emilia Romagnában, két-két ember Veneto és Piemonte tartományban, míg egy Lazióban.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt huszonnégy órában csaknem ötvennel, 148-ról 197-re nőtt a halottak száma Olaszországban a koronavírus-járvány következtében.

Az olasz polgári védelmi hatóság péntek este közölt adatai szerint a Covid-19 vírus okozta járvány fertőzöttjeinek száma elérte a 4636-t, a betegek több mint felét kórházban kezelik.

A 197 halott átlagéletkora 81 év. A halálozási ráta 4,25 százaléknak felel meg.

A halottak száma egy nappal korábban, szerdáról csütörtökre, majdnem ugyanennyivel, negyvennyolccal emelkedett. A polgári védelem vezetője, Angelo Borrelli elmondta, pénteken 37-en haltak meg Lombardiában, heten Emilia Romagnában, két-két személy Veneto és Piemonte tartományban, egy személy Lazióban. A halottak életkora 62 és 95 év között volt.

A polgári védelmi hatóság vezetője elmondta, hogy a fertőzöttek több mint hetven százaléka férfi. Eddig 523-en gyógyultak meg, ez a betegek több mint tizenegy százaléka.

A halottakat és gyógyultakat levonva az igazolt fertőzöttek száma 3916.

Borrelli hangsúlyozta, a gócpontnak tartott Lombardia tartományban 70 ezer szájmaszkot adnak át a következő napokban. Majd további két millió darabot készülnek szállítani Lombardiába, amely tíz millió lakosával a legnépesebb olaszországi tartomány. Az egészségügyi hatóságok ötezer darab lélegeztető gépet is rendeltek a kórházak számára - tette hottá Angelo Borrelli.

A közösségi élet minimális szintre csökkentésére szólította fel a péntek estéig 2612 fertőzöttet számláló Lombardia lakosait a tartomány jóléti és egészségügyi tanácsosa, Giulio Gallera hangsúlyozva, hogy a járvány a vártnál gyorsabban terjed már egész Olaszországban.

Arra kért mindenkit, hogy "lassítsa" a mindennapi életritmust, mondjon le a nem feltétlenül szükséges találkozókról, minimálisra csökkentve vagy teljesen lemondva a közösségi életről. Hangsúlyozta, tudja, hogy a társaságot kedvelő olaszok számára ez nem egyszerű, de hasznos erőfeszítésről van szó, mivel ez segíthet a koronavírus-terjedésének megfékezésében. "A vártnál gyorsabban terjed, az idő ellen futunk" - jelentette ki.

Február 28-án ötven, pénteken 309 személyt kezeltek intenzív osztályon Lombardiában.

Az igazolt fertőzöttek száma már Bergamo és Milánó térségében is jelentősen emelkedett, valamint a Lombardiával szomszédos Emilia Romagnában és Toszkánában. Vasárnap lesz két hete a lombardiai Lodi és a venetói Vo'Euganeo területén bevezett vesztegzárnak: a karantén esetleges feloldásáról a következő napokban döntenek. Sajtóértesülések szerint a vesztegzár alatti Codogno városába a vírust az úgynevezett első számú európai beteg vitte: az a 33 éves német férfi, aki Németországban január 23-án egy Kínából érkezett kollegájával találkozott, majd tünetei ellenére február elején Codognóban is járt. Itt a vírust átadta az első számú olasz betegnek, annak a 38 éves férfinak, akinek két hete súlyos az állapota.

A Rómában regisztrált az első halott egy 87 éves nő volt, akit már hat hete más betegség miatt a belvárosi Szent János kórházban kezeltek. Az olasz fővárosban a fertőzött betegségekre szakosodott Spallanzani mellett egy újabb kórházat is megnyitottak a koronavírus-betegek számára, 150 férőhelyes intenzív osztállyal.

Torinóban lezártak egy kórházat, Bergamóban és Bresciában a fertőzés a kórházak újszülött osztályát is elérte.

A római kormány péntek esti ülése után újabb óvintézkedések bejelentése várható: többek közt a bírósági épületek esetleges bezárása, sajtóértesülések szerint egészen júniusig. A kormány szállodák és más épületek lefoglalását rendelheti el a karanténba helyezendők számára. Meghosszabbíthatják az egyenlőre március 15-ig érvényes oktatási szünetet. Minden jel arra utal, hogy a római kormány a mindennapi tevékenységek "szüneteltetésével" akarja megfékezni a vírus terjedését.

A nápolyi kikötőben vesztegzár alá helyeztek egy hajót, miután 9 matróz egy másik hajón megbetegedett személlyel került kapcsolatba. Az utasok nélküli hajón 125-en vannak.

Több olaszországi vállalat, bank, magánszemély anyagi támogatást ajánlott fel az egészségügyi kiadások biztosítására. Más terméket gyártó cégek fertőtlenítőszer előállításra álltak át, és ezt ingyen adják a kórházaknak. Az egyik szájmaszkot gyártó olasz cég, Civitanova Marchéban közölte, hogy a korábbi évi 150 ezer darabos gyártását 3 millióra emelte.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Gergely Márton hvg360

A koronavírus felett nincs végső győzelem, legfeljebb előnybe kerülhetünk

A koronavírus most előttünk jár, de az emberiség hamarosan felzárkózik – mondja Garamszegi László Zsolt evolúció-biológus, az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója. Szerinte az is baj, hogy nem tanulunk eléggé a korábbi nagy járványokból, pedig ennek a mostaninak is volt már előzménye.

Varga Mihály gitározva jelentette be, hogy interjút adott a HammerWorldnek

Varga Mihály gitározva jelentette be, hogy interjút adott a HammerWorldnek

A Gucci Down-szindrómás modellje tarolt az Instagramon

A Gucci Down-szindrómás modellje tarolt az Instagramon

70 órán át tartották az ujjukat a mobil kijelzőjén, négyen milliomosok lettek

70 órán át tartották az ujjukat a mobil kijelzőjén, négyen milliomosok lettek