szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csehországba több millió maszk érkezik a napokban Kínából és Ausztriából.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Csehországban is nagy hiány van az egészségügyi védőmaszkokból, Andrej Babis miniszterelnök ezért nyilvánosan elnézést kért a lakosságtól.

"Nem tudom, ki döntött arról, hogy az állami tartalékban csak 10 ezer orvosi maszk van, és nem legalább kétmillió. Mindenkitől elnézést kérünk, de az egész világ arcmaszkokat akar, és a kínaiak az egyetlenek, akik ezt képesek legyártani. S ha az egész világ arcmaszkot akar, akkor a helyzet olyan, amilyen. Mindent megteszünk, amit tudunk, és kérjük a közvélemény megértését. Ez rosszabb, mint a háború

- jelentette ki Babis a kormány nevében újságírói kérdésre válaszolva a kabinet rendkívüli keddi ülése utáni sajtótájékoztatón.

A cseh sajtó az utóbbi napokban élesen bírálta a kormányt, mert az országban jelenleg nagy hiány van az összes védőmaszkból. A védőmaszkok a gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag már jó ideje nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak.

A sajtó azt is felrója a kormánynak, hogy az ügyben ellentmondásos információkat hoz nyilvánosságra. Andrej Babis elismerte, hogy ő, illetve Adam Vojtech egészségügyi miniszter korábban téves információkat is közöltek, de azzal védekezett, hogy őket is tévesen tájékoztatták, és az információkat nem volt idő ellenőrizni.

Jan Hamácek belügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta: a cseh kormány különgépe szerdán reggel érkezik vissza a kínai Sencsenből Prágába. Sajtójelentések szerint a gép 1,8 millió sebészi, 1,1 millió orvosi védőmaszkot, valamint 100 ezer koronavírus-gyorstesztet hoz, amelyeket azonnal szétosztanak a kórházak és az egészségügyi intézmények között.

A belügyminiszter megerősítette, hogy ezenkívül még további 10 millió különféle arcmaszkot is vásároltak Kínában, amelyet hat tételben hoznak el Csehországba. Az első szállítmányt - 1,1 millió orvosi és 5 millió civil arcmaszk - a Travel Service társaság gépe vagy egy ukrán gép hozza el Prágába, várhatóan a hét végéig.

Hamácek megerősítette azt a sajtóinformációt is, miszerint Ausztriából is rövidesen 16 kamionnyi védőeszköz érkezik Csehországba.

Magyarországon már akkor sem volt elegendő védőmaszk, amikor még egyetlen magyar fertőzött sem volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Koronavírus a végeken: van, ahol 100 ezret ad az önkormányzat, máshol maguknak varrják a maszkot

A fertőtlenítés is pénzbe kerül, de az intézmények bezárása is fejtörést okoz a polgármestereknek. Néhány faluban önkéntesek varrják az önkormányzati dolgozók számára a hiánycikknek számító maszkokat, van, ahol a háziorvosuknak a neten próbálnak védőeszközöket szerezni. Másutt meg magát az orvost parancsolták el a munkától, mert idős.

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány