szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már az Egyesült Államok valamennyi tagállamában diagnosztizálták a koronavírust. Két kórházhajót indítanak a vírus által leginkább sújtott vidékekre: az egyiket New Yorkba, a másikat pedig a nyugati partra.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamában aktív a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján a Fehér Házban szerdán.

"Bizonyos értelemben olyan vagyok, mint egy háborús időszak elnöke" - fogalmazott Donald Trump, hozzáfűzve, hogy az ország "háborúban áll a kínai vírus ellen".

Az elnök bejelentette, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez igénybe veszi az azt úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act), amely még 1950-ben, a koreai háború megindulásakor született és lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, továbbá szintén széleskörű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére. A törvény megkönnyíti a nemzetbiztonság szempontjából szükséges javak és szolgáltatások biztosítását.

Bejelentette, hogy mivel immár az Egyesült Államok valamennyi tagállamában diagnosztizálták az új típusú koronavírust, a kormányzat mindenütt készenlétbe helyezte a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget (Fema). Két kórházhajót indítanak a vírus által leginkább sújtott vidékekre: az egyiket New Yorkba, a másikat pedig a nyugati partra. Arról is tájékoztatott, hogy a szövetségi kormány több ezer lélegeztetőgép beszerzését rendelte el.

Reagált Trump Steve Mnuchin pénzügyminiszter egyik szerda reggeli televíziós interjújára, amelyben a tárcavezető azt fejtegette, hogy akár 20 százalékos munkanélküliség is várható az Egyesült Államokban.

Trump szerint "még messze vagyunk ettől", de hozzátette, hogy szerinte "a legrosszabb esetben ez is előfordulhat".

Újságírói kérdésekre válaszolva Trump elmondta, hogy az Egyesült Államok déli határait nem zárják le, a határhelyzet ellenőrzésében Washington együttműködik Mexikóvárossal. Hozzáfűzte, hogy a szövetségi kormány átmeneti időre felfüggeszti az illegális migránsok Mexikóba toloncolását is. Egyben reményét fejezte ki, hogy az amerikai-kanadai határt - amelynek átmeneti és részleges lezárásáról szerdán reggel döntöttek - harminc napon belül ismét megnyithatják.

Faggatták az elnököt arról a kedden említett intézkedésről is, amelynek értelmében a felnőtt amerikai állampolgárok egyszeri pénzjuttatást kapnak csekken. Trump konkrét összeget ezúttal sem mondott, a lapértesülések szerint ezerdolláros csekkről van szó. Szerdai lapértesülések tudni vélik, hogy a kormány szerdán arra kérte fel a kongresszust, hogy szavazza meg mintegy 500 milliárd dollár értékű készpénz kifizetését az adófizető polgároknak. A kifizetésekre - szintén sajtóinformációk szerint - két körben kerülne sor: április elején és májusban. Az összegek nagyságát a családok lélekszáma és jövedelme alapján állapítanák meg.

A konferencián Mike Pence alelnök és a munkacsoport egészségügyi szakemberei mellett ezúttal jelen volt Mark Esper védelmi miniszter is. Bejelentette, hogy

a hadsereg kész további expedíciós kórházak felállítására akkor és ott, amikor és ahol ez szükséges.

Az expedíciós kórházakat a katonai válságreagáló hadműveletek egészségügyi biztosításának részeként szokták felállítani, ezek mozgékony és gyorsan telepíthető egészségügyi ellátó létesítmények.

A konferencián Deborah Birx orvos, a kormányzati munkacsoport tagja felhívta figyelmet arra: egyre több jelzés érkezik Európából a fiatal korosztályok súlyos koronavírusos megbetegedéseiről. Arra kérte az amerikai fiatalokat, hogy vegyék komolyan a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által kiadott irányelveket. Közölte azt is, hogy a vírustesztek szélesebb körű alkalmazása következtében több diagnosztizált fertőzéses eset várható.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu/MTI Világ

Negatív lett Donald Trump koronavírustesztje

Teljesen normális az amerikai elnök egészségi állapota - közölték napokkal az után, hogy a brazil elnök kommunikációs igazgatójáról kiderült, hogy koronavírusos.

Az októberi Párizsi Autószalon is elmarad

Az októberi Párizsi Autószalon is elmarad

Telefonon egyeztetett Putyin és Trump

Telefonon egyeztetett Putyin és Trump

Vasárnap délutánra kiürültek Budapest utcái

Vasárnap délutánra kiürültek Budapest utcái