szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A COVID-19 betegség miatt Lombardiában bekövetkezett 3776 koronavírusos haláleset majdnem harmadát Bergamóban jegyezték fel a múlt hónapban. A 600 bergamói háziorvos közül 140 betegedett meg, mert kezdetben még szájmaszkjuk sem volt. A város polgármestere számolt be a sajtónak a járványügyi helyzetről.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Továbbra is kritikusnak tartja az egészségügyi helyzetet az új koronavírus-fertőzés jelenlegi olaszországi epicentrumaként ismert Bergamo polgármestere, Giorgio Gori, aki a legújabb fejleményekről közösségi oldalán számolt be külföldi újságíróknak.

Gori szerint annak ellenére is kritikus maradt a helyzet, hogy az utóbbi két napban – egy hónapja először – enyhén mérséklődött a diagnosztizált fertőzöttek és a halottak számának emelkedése.

"Óvatos akarok lenni, nem hiszek a csodában, de reménykedem" – jelentette ki a polgármester, aki a városban két hete bevezetett szigorú óvintézkedéseknek tulajdonítja a lassú trendváltozásra utaló jeleket. Hangsúlyozta, hogy

ha az adatok a következő napokban, hetekben tovább javulnak, Bergamo lakosságának, főleg az időseknek akkor sem szabad utcára menniük, otthon kell maradniuk, amíg a járvány teljesen véget nem ér.

"Senki, így mi sem voltunk felkészülve ilyen egészségügyi vészhelyzetre" – magyarázta Gori, aki szerint Európának viszont előbb kellett volna reagálnia a Kínában történtekre, a fertőzés kezdetére.

Olaszországon belül az északi Lombardia bír az egyik legjobb színvonalú egészségügyi rendszerrel, "ennek ellenére jelenleg a képességeinket meghaladó erőfeszítést teszünk azért, hogy minden beteg számára kórházi ágyat tudjunk biztosítani".

©

Lombardiában elmondása szerint két gócpontról terjedt a járvány: a 15 ezres Codognóból és térségéből – a területet február 23-án vesztegzár alá helyezték –, valamint Valle Seriana környékéről, közelebbről a 13 ezres Alzano Lombardóból, amely Bergamo megyében fekszik.

A tízmilliós Lombardia az egyetlen olasz tartomány, amelyben egyszerre két helyszínről indult el a fertőzés, és mindkét gócponton a kórházakból kezdett el terjedni, ahol már januárban rendkívüli tüdőgyulladási hullámot regisztráltak, anélkül hogy megértették volna, hogy az új koronavírusról van szó – fejtegette. A fertőzést felgyorsította a tartomány sűrűn lakottsága, a fejlett ipari vidékre jellemző személyforgalom, a külföldi be- és kiutazások magas száma, valamint a lombardiaiak magas átlagéletkora.

A 120 ezres Bergamóban hétfőn 6471 volt a diagnosztizált fertőzöttek száma. Az utóbbi egy hónapban egész Lombardiában bekövetkezett 3776 haláleset majdnem harmadát Bergamóban jegyezték fel.

Gori figyelmeztetett:

senki sem kísérheti ki elhunyt rokonát a temetőbe, a halottakért közösen imádkoznak, és a koporsókat sem tudják már hol elhelyezni.

Arról is beszámolt a polgármester, hogy a Bergamóban élő idősek intenzív társasági élethez szoktak, reggel presszóba jártak, délután az idősek klubjában kártyáztak vagy tomboláztak. Mindezeken kívül a nagyszülőkkel gyakran együtt élő fiatalok is hozzájárultak ahhoz, hogy a fertőzés gyorsan terjedt az idősek között.

Videó Bergamo kórházából: "Erre készüljetek!"

Olyan, mint egy háborúban: választanunk kell, hogy kit gyógyítsunk meg - mondta el nyíltan a Corriere által megszólaltatott lombardiai orvos, aki a legfontosabb óvintézkedésként azt javasolja, hogy mindenki maradjon otthon.

A 600 bergamói háziorvosból 140 betegedett meg, mert kezdetben nem volt szájmaszkjuk sem. "Fegyver nélkül, védtelenül indultak háborúba" – fogalmazott Gori.

Szellemvárossá váltunk, az utcák teljesen üresek, a lakosok nagyon fegyelmezettek, szigorúan betartják az óvintézkedéseket, tényleg csak az megy ki az otthonából, akinek erre feltétlenül szüksége van. A családok bezárkóztak, az utóbbi két napban leálltak a hivatalok, vállalatok, gyárak. Csakis az lép ki az épületekből, akinek élelmiszert vagy gyógyszert kell vásárolnia"

– vázolta a város mostani napjait.

Hozzátette, személyesen ellenőrzi a város utcáit, ahol rendezett sorokban várakozó, óvatosan viselkedő embereket látni, akik két méterre vannak egymástól. Nincsenek viták, verekedések, a nagy élelmiszerboltok eladói, pénztárosai megfelelő szájmaszkban dolgoznak. "Bergamo egészében tudatosodott a felelősségérzet, hogy mindenki egyéni magatartásával segít az egészségügyi vészhelyzet megoldásában" – jelentette ki a város polgármestere.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Olaszországban 100 ezer fölött jár a vírusfertőzöttek száma

Olaszországban 100 ezer fölött jár a vírusfertőzöttek száma

200 ezer halottra is lehet számítani az Egyesült Államokban

200 ezer halottra is lehet számítani az Egyesült Államokban

Hogyan éljünk túl izoláció idején? Pécsi szakértők válaszolnak

Hogyan éljünk túl izoláció idején? Pécsi szakértők válaszolnak