Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olaszországban már a 70 ezerhez közelít a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, de ennek sokszorosa lehet a valós szám.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

“Egyedül az biztos, hogy mennyien haltak meg. Ebből kiindulva juthatunk el a fertőzöttek valódi számához, amely sokkal magasabb, mint amit a statisztikákban közzétesznek, hiszen abban csak a felszínre került fertőzések száma áll” – mondta a Corriere della Serának Andrea Crisanti a padovai egyetem mikrobiológusa, aki most Veneto tartomány járványügyi tanácsadója.

Olaszországban a kedden közreadott adatok szerint eddig 69 176 vírusfertőzöttet regisztráltak, és 6820 koronavírus-fertőzött hunyt el. De Crisanti szerint

akár 450 ezer fertőzött is lehet az országban, és egyedül Lombardiában negyedmillió, többségük tünetmentes.

A professzor a kínai és a venetói fertőzöttségi adatokat vizsgálta. Utóbbi esetben Vo’ település adatairól beszélünk, a két olaszországi fertőzési gócpont egyikéről, amelyet februárban, amint kitört a járvány, azonnal karanténban zártak, és az összes lakóját végigtesztelték, a fertőzötteket elkülönítették, és már hetek óta nincs új fertőzött.

A professzor vizsgálatai szerint a vírusfertőzöttek halálozási aránya 2 százalék alatt, valahol 1,5 százalék körül van, míg a tünetmentes betegek aránya 40 százalék körüli. “Erről Kína hazudott, hogy ne jelenjen meg a statisztikában” – vélelmezi Crisanti, Kínában ugyanis 3200 haláleset mellett “csak” 81 ezer fertőzöttet regisztráltak.

Arra nincs bizonyíték, mondja Crisanti, hogy a vírus lombardiai mutációja agresszívebb lenne, mint a kínai, vagy a venetói változat. Úgyhogy az, hogy Venetóban a fertőzötteknél 3,4 százalékos volt a halálozási arány, Lombardiában pedig 13 százalék, azzal magyarázható, hogy előbbi régióban több tesztet végeztek, és pontosabb számot kaptak a fertőzöttekről. Vagyis Lombardiában sokkal többet kellett volna tesztelni ahhoz, hogy kijöjjön a fertőzöttek valós számához közelítő érték.

Egymás mellett sorakoznak a koronavírus-járvány áldozatainak koporsói az észak-olaszországi Piacenza hamvasztóüzemében
©

A professzor az interjúban kárhoztatta a politikai vezetést a rengeteg halott miatt. Szerinte az összes erőforrással a kezdeti gócpontokra kellett volna fókuszálni, ahogyan Japánban, Koreában és Tajvanon tették. Olaszországban, főleg Bergamóban ezzel szemben még pár nappal ezelőtt is több ezer fős gyárak működtek, hogy egyébként nélkülözhető termékeket gyártsanak. A halállal szemben is Játékországot és a gazdaságot akartuk védeni – mondta az orvos, utalva a Pinokkióból ismert helyszínre, ahol végül minden gyerek csacsivá változik.

Olaszországban a polgári védelmi hatóság minden nap 18 órakor sajtótájékoztatón ismerteti, hogy a megelőző 24 órában hány fertőzöttet találtak az országban, mennyien hunytak el. A hatóság vezetőjének, Angelo Borellinek a minap feltette a kérdést a Repubblica című lap, hogy mégis mennyi az igazság a számokból.

Borelli sem kertelt, azt mondta: hiteles lehet az a számítás, amely szerint tíz fertőzöttből egyet diagnosztizálnak.

Vagyis akár 600 ezer fertőzött is lehet az országban.

(Borelli a keddi interjúban még azt mondta, hogy bár már tizenkét munkatársa fertőződött meg, ő hál'istennek nem. Szerdán délután aztán azt közölték, a 18 órás sajtótájékoztatót más tartjam, mert Borelli belázasodott.)

Amikor arról beszélnek Olaszországban, hogy nem végeztek elegendő számú tesztet, akkor az azt jelenti, hogy a 69 ezer fertőzöttet 297 ezer teszt alapján szűrték ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!