Tetszett a cikk?

Bár Indiában eddig csak alig több mint ötszáz koronavírus-fertőzést regisztráltak és tízen haltak meg a kór következtében, a kormány közel teljes, három hétig tartó kijárási tilalmat rendelt el. Az intézkedés előrelátásról és félelemről tanúskodik, s mindkettőnek van alapja: az 1,3 milliárd lakosú ország egyáltalán nincs felkészülve a járvány kezelésére.

Koronavírus-világjárvány
Már egymillió fölött jár a koronavírussal megfertőzöttek számban a világon, mintegy 70 ezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig kiszámíthatatlanok. Az eseményeket követni is nehéz, de mi igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat. Tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

„A koronavírus-járványt sokféleképpen értékelik a világban, nálunk Indiában ez hosszú ideje, talán már a függetlenség kikiáltása óta formálódó katasztrófának tűnik. Az első indiai fertőzött megjelenése óta sok járványügyi szakemberrel és orvossal beszéltem, és valamennyien egyetértenek azzal, hogy meg fog ugrani a betegek és a halottak száma” – véli az indiai egészségügyi szakújságíró, Vidya Krishnan.

Krishnan számokkal is alátámasztja a szakértők félelmeit. Az országban százezer emberre 2,3 intenzív ágy jut, míg Iránban, ahol az egészségügy már szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni a betegek tömegével, ez a szám 4,6. „Még az USA-ban, ahol az arány több mint hatszor jobb, is arról beszélnek, hogy hamarosan elfogyhatnak az intenzív osztályokon lévő ágyak” – írta, majd hozzátette: komoly hiány van a legsúlyosabb betegeket kezelni tudó orvosokból és ápolókból is. További gondot jelent, hogy az intenzív ágyak nagy része magánklinikákon van, s ezek tulajdonosai szabadon szabhatják meg áraikat, így a lakosság jó részének esélye sincs a megfelelő szintű gyógykezelésre.

A kijárási tilalom betartását ellenőrző katonák járőröznek Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban
©

Aggasztó arányok

A hivatalos adatok szerint India GDP-jének 3,6 százalékát költi egészségügyre – ez kevesebb, mint a szomszédos Nepálban, s alacsony a tízezer emberre jutó orvosok száma is: Indiában ez nyolc, míg a koronavírus által ugyancsak súlyosan érintett Olaszországban és Dél-Koreában 41, illetve 71. Indiában nincs elég lélegeztetőgép és betegelkülönítő, a szakértők szerint, ha csak a lakosság egy százaléka fertőződne meg, akkor is összeomlana a rendszer.

Az indiai egészségügyi helyzetet jól jellemzi, hogy az ország a világot sújtó tbc-járvány epicentruma, s minden nap több mint ezer ember hal meg az általában kezelhető kórban. „A tbc akkor gyógyítható, ha a betegeket hónapokon át megfigyelik és gyógyszerezik. Ám az egészségügyi rendszer képtelen megtalálni a fertőzötteket, majd végigvinni a kezelést. A makacs és gyógyszer-ellenálló tbc-kórokozók megjelenése pedig pont az Indiát jellemző koordinálatlan és végig nem vitt kezelések következménye” – olvasható a Caravanmagazin című indiai online lapban megjelent elemzésben.

A helyzet annak ellenére nem javult, hogy a szakemberek évtizedek óta figyelmeztetik az éppen hivatalban lévő kormányokat a válságra. Most pedig, amióta Narenda Modi kormányfő irányítja az országot, még rosszabb lett a helyzet: miközben a kormány támogatja, hogy magánbefektetők vegyék át a kerületi állami kórházakat, a miniszterelnök többet foglalkozik a PR-ral, mint valós kormányzati válságkezelő programok megfogalmazásával. És Új-Delhi azután is késlekedett, hogy az Egészségügyi Világszervezet már figyelmeztette az országokat a veszélyekről: az indiai kormány nem kezdte meg az orvosi eszközök felhalmozását.

Narendra Modi indiai miniszterelnök televíziós beszédét figyeli egy férfi Amritszárban
©

Karanténfélelmek

A háromhetes kijárási tilalom előtt Új-Delhi egy napra – múlt vasárnapra – egynapos „kísérleti” zárlatot rendelt el, s a néhány napja szerzett tapasztalatok nem túl biztatóak. Számtalan kísérlet volt a kijárási tilalom kijátszására, a szakértők szerint részben azért, mert az embereket nem tájékoztatták megfelelően a veszélyekről és a járvánnyal kapcsolatos egyéb kérdésekről. „Nem tudják, mire számítsanak. Aggódnak azért is, hogy mi történik majd a családtagjaikkal, nem tudják, kik és milyen úton terjeszthetik a vírust. Akik pedig karanténba kényszerülnek, azonnal stigmatizálódnak, ők lesznek a betegséget terjesztő emberek” – idézte a DW német hírportál Girindar Babut, az indiai Közegészségügyi Alapítvány járványügyi szakemberét. Babu azt is elmondta, hogy az emberek a higiéniai viszonyok miatt is rettegnek attól, hogy az állami karanténközpontokba kerüljenek.

Az egyik, karanténba került ember elmondása alapján nem ok nélküli a félelem. „Egy buszba tették az összes embert, aki megkaphatta a fertőzést. Egy olyan városszéli lakótelepre vittek minket, ahol nem működtek a liftek, bűzlöttek a fürdőszobák, és valamennyi csapból folyt a víz. Többekkel meg kellett osztani egy-egy lakást, attól féltem, hogy elkapok valamilyen hasmenéses, vagy más betegséget a többiektől” – írta az egyik karanténba kényszerített indiai polgár. A félelemről tanúskodik az egyik, Londonból repülőgéppel visszatért csoport esete is: az utasok lázcsillapító tablettákat vettek be még a leszállás előtt, hogy még véletlenül se akadjanak fent a reptéri hőkamerás ellenőrzésnél.

Megmérik a testhőmérsékletét egy másik szövetségi államból érkezett nőnek a Hovrah vasútállomáson az északkelet-indiai Nyugat-Bengál szövetségi állam fővárosában, Kolkatában
©

Tovább  élő egyenlőtlenség

Közben azért vannak luxuskaranténok is: Mumbaiban – miután az egészségügyi kockázatok miatt elmaradtak a turisták – a szállodákat luxuskaranténokká alakítják át azok számára, akik hajlandóak megfizetni a hotelek borsos árait.

A hatóságok több helyen meg is jelölik a karanténba küldött embereket: a nyugat-indiai Maharaszta államban – itt a legtöbb a fertőzött – lemoshatatlan tintával pecsételik rá az emberek kezére a zárlat végének a dátumát.

India egyébként az első olyan országok egyike volt, amelyek lezárták a határokat a külföldiek előtt, ám a jelek szerint már ez is késő volt: míg az első fertőzöttek valóban külföldiek voltak, most már a lakosságon belül is terjed a kór.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

Egész Indiára házi karantént rendeltek el

India miniszterelnöke tévés beszédben jelentette be, hogy az ország lakóinak három hétre karanténba kell vonulniuk. A kormányfő szerint, ha nem tartják be a 21 napot, az ország és a családok 21 évet lépnek vissza.

Kiszáll az amerikai elnökválasztási kampányból Bernie Sanders

Kiszáll az amerikai elnökválasztási kampányból Bernie Sanders

Új funkció kerül a Facebookba, megmutatja, hogy áll a koronavírus elleni harc

Új funkció kerül a Facebookba, megmutatja, hogy áll a koronavírus elleni harc

A bérterhek 70 százalékát is átvállalhatja a kormány

A bérterhek 70 százalékát is átvállalhatja a kormány