szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Örményországban és Üzbegisztánban halálos áldozata is van a betegségnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Örményországban az egészségügyi tárca pénteki jelentése szerint az elmúlt 24 órában 39-cel 329-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Tizennyolc ember meggyógyult, 311 embert továbbra is kezelnek, egy páciens belehalt a betegségbe.

Grúziában a Covid-19-fertőzöttek száma elérte a 81-et, 13 ember meggyógyult, jelenleg több mint 4500-an vannak karanténban. A fertőzöttek száma csaknem megkétszereződött: a múlt pénteken még 43 koronavírus-fertőzöttről tudtak az ország hatóságai.

A kaukázusi ország két kerületében, a marneuliban és a bolnisziban szigorú karantén van érvényben, tilos a be- és kijárás.

Fehéroroszországban 86-ról 94-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, 32 páciens már elhagyhatta vagy hamarosan elhagyhatja a kórházat, 62 beteg kezelése folyamatban van.

A tárca közlése szerint egyetlen páciens sincs mesterséges lélegeztetőgépen.

Az országban nincs pánik, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken közölte, hogy az országban a koronavírus-járvány ellenére megtartják a győzelmi napi, május 9-i ünnepségeket.

Moldovában viszont a hatóságok komoly intézkedéseket hoztak a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, mivel számolnak azzal, hogy a következő két hétben a fertőzöttek száma elérheti akár a kétezret. Igor Dodon elnök szerint a kórházi helyeket előkészítették, nincs probléma a gyógyszerek vagy a felszerelés terén.

A közép-ázsiai Üzbegisztánban már van egy halálos áldozata a Kínából kiindult járványnak. A fertőzés miatt fellépő szövődmények következtében egy 72 éves beteg vesztette életét Namanganban. Az országban összesen 83 ember fertőződött meg eddig a vírussal.

A szomszédos Kirgizisztánban 44 koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

Kazahsztánban eddig 124 esetben erősítették meg a koronavírus-fertőzés tényét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!