szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha kiderülne, kik váltak immunissá, akkor azok számára újra indulhatna az élet – így okoskodnak a németek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Áprilisban kezdődhet a németek tömeges koronavírus-tesztelése, ennek az a célja, hogy kiderítsék, ki esett már át a fertőzésen. Az eredmények tudatában a gazdaság gyorsabban visszatérhet a normális kerékvágásba, hiszen a védettséggel rendelkezők vélhetően nem fertőződnek meg újra.

A Der Spiegel értesülései szerint a tesztelés másik célja az, hogy a tudósok pontosabban felmérhessék, az összes fertőzötthöz képest – azokat is beleértve, akiken nem jelentkeztek tünetek, vagy akik a nélkül küzdötték le a betegséget, hogy orvoshoz fordultak volna – mennyien vesztették életüket a kór miatt. A felkészülést a járványos betegségekkel foglalkozó Hemholz intézet kutatói koordinálják, s együttműködnek több más intézettel, például a Robert Koch tudósaival is.  

A tesztelés első szakaszában is már százezer embert vonnak be, s az első eredmények április második felére várhatóak. A folyamatosan végzett tesztekből könnyebben kiszámítható, hogy mikor lehet újra megnyitni az iskolákat, s hogy mikor érdemes enyhíteni a többi korlátozó intézkedésen. „Az is elképzelhető, hogy az immunisok olyan tanúsítványt kapnak, amely felmenti őket a még érvényben lévő korlátozások alól” – írta a lap.

A Spiegel szerint az viszont gondot jelenthet, hogy a jelenleg forgalomban lévő tesztek néha félrevezető eredményt adnak: az egyéb koronavírusok ellen létrejött antitesteket is úgy értelmezheti a teszt, hogy azok a SARS-Cov-2 vírus hatására keletkeztek. Ezért folyik a pontosabb eredményt adó tesztek kifejlesztése, ezen a téren egy-három hónapon belül várható jelentős előrelépés.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!