szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Így visszatérhetnének a mindennapi élethez azok, akik már kigyógyultak a fertőzésből.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
Olyan okiratokat terveznek kibocsátani Nagy-Britanniában, amely igazolja, hogy a tulajdonosa már túl van a koronavírus-fertőzésen. Ezzel segítenék, hogy az immunissá vált emberek visszatérhessenek a normális életvitelhez. A tervet Matt Hancock egészségügyi miniszter jelentette be csütörtökön.

A dokumentum bevezetéséhez további vizsgálatokra van szükség, mert a tudósok véleménye még nem egységes arról, hogy mennyi idő alatt alakul ki a védettség, és milyen hosszan tart.

Az Egyesült Királyság már több millió antitesttesztet rendelt – ezzel azt lehet kimutatni, hogy a vizsgált ember szervezetében termelődtek antitestek a vírus ellen –, de egyelőre nem váltak be. Ezért további, hatékonyabb módszereket keresnek.

Hasonló igazolvány bevezetésén a németek is gondolkodnak. Amennyiben sikerülne megbízható antitesttesztet találni, akkor a karanténintézkedéseket is fel lehetne oldani azokon a területeken, ahol a nyájimmunitás már előállt. (Business Insider)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!