szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Külföldiek, migránsok, idősek, újságírók ellen fenekednek a népek a vírus nyomában.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában
Antonió Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztettet pénteken, hogy a koronavírus okozta világjárvány gyűlölet, idegengyűlölet, bűnbakkeresés és rémhírterjesztés áradatát indította el, amely ellen globális erőfeszítések megtételével kell felvenni a harcot.

Guterres szerint az interneten és az utcákon felerősödtek a külföldiek elleni indulatok, elterjedtek az antiszemita összeesküvés-elméletek, és előfordultak a Covid-19-hez köthető támadások muszlimok ellen. A migránsokat és menekülteket a vírus forrásaként bélyegezték meg, miközben megtagadták tőlük az orvosi ellátást.

"A legsebezhetőbbek közé tartozó idősekről gyalázatos mémek jelentek meg, amelyek az sugallják, hogy ők feláldozhatók" – mondta Guterres. Az újságírókat, kiszivárogtatókat, egészségügyi dolgozókat, segélymunkásokat, az emberi jogok védelmezőit csupán a munkájuk miatt támadják.

A vírus nem válogat

Átfogó erőfeszítéseket kell tenni a gyűlöletbeszéd ellen világszerte, a politikai vezetőknek szolidaritást kell mutatniuk, az oktatási intézményeknek pedig oktatniuk kell a digitális írástudást, amikor a szélsőségesek prédaként tekintenek a járvány miatt bezártságban élő és kétségbeesett emberekre.

Az ENSZ-főtitkár arra szólította a médiát, kiváltképpen a közösségi médiát, hogy törölje a faj- és nőgyűlölő, illetve másfajta káros tartalmakat, a civil szervezetek még jobban gondoskodjanak a sebezhető és vallásos emberekről, mutassanak példát kölcsönös tiszteletből.

"Mindenkit arra kérek mindenhol, hogy lépjen fel a gyűlölet ellen, és méltósággal viseltessenek mások iránt, ragadjon meg minden alkalmat a jóindulat terjesztésére" – mondta Guterres, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus nem törődik azzal, hogy kik vagyunk, hol élünk, miben hiszünk és egyáltalán semmivel, ami megkülönbözteti egymástól az embereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna

Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna

Súlyos baleset történt Egernél

Súlyos baleset történt Egernél

A NATO-tagság ügye állhat a kárpátaljai magyarok vegzálása mögött

A NATO-tagság ügye állhat a kárpátaljai magyarok vegzálása mögött