szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalább 79 ember megfertőződött a Hszinfadi nagybani piacon. A hatóságok mindenkit arra kérnek, aki az elmúlt két hétben ott járt, hogy maradjon otthon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pekingben több szigorítással és széles körű teszteléssel igyekeznek megakadályozni a koronavírus-járvány újabb hullámát, miután legalább 79-en megfertőződtek egy nagybani élelmiszerpiacon.

Pekingben 55 napon át egyetlen újabb, helyi esetet sem jelentettek, egészen múlt csütörtökig, amikor egy férfit diagnosztizáltak koronavírussal. Azóta közel 77 ezer tesztet elvégeztek, 79 pozitív esetet találtak, és az is kiderült, hogy a Hszinfadi nevű nagybani piac lehetett az új gócpont.

A főpolgármesteri hivatal bejelentette: újabb tíz lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá a piacnak helyet adó Fengtai kerületben, továbbá felhívást adtak ki, amelyben arra kérnek mindenkit, aki járt a piacon az elmúlt két hétben, hogy maradjon otthon.

A Beijing Daily című lap arról számolt be, hogy több helyi vezetőt, valamint a piac igazgatóját is eltávolították pozíciókból gondatlanság miatt.

©

A pekingi járványügyi központ egyik szakértője a CCTV hírcsatornának úgy nyilatkozott: az eddigi vizsgálatok szerint a vírust Európából vitték be, de a fertőzés terjedésének vonalát még nem tárták fel. Az egyik elmélet szerint egy fertőzött emberről fagyasztott élelmiszerre kerülhetett a vírus, amely az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően túlélte a szállítást. A másik elmélet pedig azt valószínűsíti, hogy egy fertőzött ember terjeszthette el a vírust a piacon.

A Hszinfadi piac a kínai fővárosba érkező mezőgazdasági termékek mintegy 80 százalékát biztosította, naponta csaknem 18 ezer tonna zöldség és 20 ezer tonna gyümölcs cserélt itt gazdát. A CGTN hírcsatorna információi szerint a városban öt ideiglenes piacot alakítottak ki a zavartalan élelmiszerellátás biztosítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!