szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendszeresen, három-négynaponta tesztelteti magát a koronavírus-járvány miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök, az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki SARS-Cov-2-t a szervezetében.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Hogy rendszeresen vesznek tőle mintát, azt maga az elnök mondta el a Rosszija 1 állami tévécsatorna vasárnap jelentkező Moszkva, Kreml, Putyin című magazinműsorában. Az orosz elnök a járvány elleni oroszországi küzdelem több, mint három hónapja alatt többször intézett üzenetet a lakossághoz, a védekezés felelőseivel folytatott tárgyalásairól pedig naponta beszámoltak a televíziók, de ebben témában interjút most adott először. Közölte: azért ment be március végén személyesen a fertőzötteket nagy számban kezelő kommunarkai kórház "vörös zónájába", mert mint más válsághelyzetekben, most is a saját szemével, nem csupán a jelentésekből akart meggyőződni a dolgok állásáról.

"Felszereltek (védőruhával) ahogyan kell. Igaz, ez a felszerelés nem gátolta meg, hogy a kórház főorvosa (Gyenyisz Procenko) megbetegedjen. Ilyesmi előfordul, úgy értem, ilyen kockázat lehetséges. De akkor (Mihail) Misusztyin miniszterelnök még nem volt beteg, ezért a ranglétra tetején megvolt a magatartási szabadságom" – mondta. Hozzátette, hogy a környezete egy emberként próbálta meg lebeszélni a vizitről.

Az orosz elnök arról a meggyőződéséről is beszélt, amely szerint Oroszország az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően "méltósággal és minimális veszteséggel" fog kijönni a COVID-19-járvány okozta helyzetből. A jelek szerint az orosz alkotmány módosításáról folytatott országos szavazást is szem előtt tartva – a csütörtökön megkezdődött és július 1-jén záruló voksoláson vasárnap délutánra a jogosultak csaknem 30 százaléka már leadta szavazatát – rámutatott, hogy amíg az évszázad elején az orosz költségvetés "krónikus deficittel" küzdött, addig mostanra az ország tartalékai "megötvenszereződtek". Ez lehetővé teszi, hogy támogassák a lakosságot és a vállalkozásokat, amelyeket rosszul érintett a járvány miatti válság. "Még sokat kell tennünk a gazdaság diverzifikálása érdekében, ámha az 1990-es évekkel vetjük össze, Oroszország ma egy másik ország" – mondta.

Úgy vélekedett, nincs alap azt feltételezni, hogy az új koronavírus mesterséges eredetű és azt valaki szándékosan szabadította el. Mint mondta, a lényeg most a védekezés rendszerének kiépítése, a nemzetközi összefogás, nem pedig a konfrontáció. Fejtegetésében kitért arra is, hogy szerinte aki úgy gondolta, hogy irányítja a világot, annak a járvány bebizonyította, hogy téved. A vasárnap közölt hivatalos országos összesítés szerint az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6791-gyel 634.437-re emelkedett. Ez 1,1 százalékos napi növekményt jelent és a szám április 29. óta harmadik alkalommal maradt alatta a 7 ezernek. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 32,4 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma 952-vel 226.277-re nőtt. A halálozások száma 104-gyel 9073-ra, a gyógyultaké pedig 5735-tel 399.087-re emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!