szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Francois Fillon legalább két évet rács mögött tölt majd, a maradék három végrehajtását felfüggesztette a bíróság.

Bűnösnek találta a bíróság közpénzek elsikkasztásában Francois Fillont, aki 2007 és 2012 között, Nicolas Sarkozy elnöksége idején töltötte be a francia kormányfői posztot.

A volt miniszterelnököt öt év börtönre ítélték, amelyből kettőt le kell töltenie; a maradék végrehajtását felfüggesztette a törvényszék.

A politikusnak emellett 375 ezer euró pénzbüntetést is fizetnie kell abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még törvényhozóként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont.

A jobbközép politikus karrierjének a botrány vetett véget, és emiatt volt kénytelen visszalépni a 2017-es elnökválasztástól, amelyet végül a centrista Emmanuel Macron nyert meg. Fillon az ítélet értelmében a következő tíz évben semmilyen választáson nem indulhat.

A volt miniszterelnök feleségét bűnrészesként hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre, és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Sikkasztó feleség, könnyek, virágcsokor a francia elnökválasztásban

A tavaszi francia elnökválasztás esélyesének számító Francois Fillon konzervatív elnökjelölt azt ígérte vasárnap híveinek, hogy eltökélten ellenáll minden "lejárató kampánynak", amelynek célja, hogy a jelöltségét gyengítse. A párizsi ügyészség sikkasztás gyanújával nyomoz a volt kormányfő felesége ellen, mert a gyanú szerint csak papíron volt Fillon asszisztense, valójában nem végzett munkát a politikus mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Sorra kapta a luxusórákat, de nem tűnt fel Fillonnak

Újabb korrupciógyanús ajándékozási ügyet szellőztetett meg a francia sajtó az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, Francois Fillont illetően. A konzervatív politikus 2009-ben francia miniszterelnökként egy több mint 10 ezer eurót érő luxusórát kapott ajándékba egy olasz-svájci üzletembertől.