szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Nem csak a dílerek, de a civil szervezetek, a média és a gyerekek is célpontok lettek.

Legkevesebb 122 gyereket ölt meg a rendőrség a Fülöp-szigeteken, ahol Rodrigo Duterte elnök kíméletlen harcot hirdetett meg a kábítószer-kereskedelem ellen 2016-ban. A World Organization Against Torture (kínzás elleni világszervezet) az ENSZ emberi jogi bizottságához fordul ebben az ügyben – írja a Guardian.

Egy éves volt a rendőrség legfiatalabb áldozata – hívja fel a figyelmet a jelentés, mely hangsúlyozza, hogy a gyerekgyilkosságok jó részét a rendőrség követi el, néha úgy, hogy álruhás bérgyilkosokat alkalmaz. 122 gyerek megölését dokumentálta a szervezet, de nyilvánvalóan sokkal több az áldozat a gyerekek és a fiatalkorúak között.

Miért gyilkol gyerekeket is a rendőrség? A szervezet szerint a szemtanúk megfélemlítése a cél. Mindenki kétszer is meggondolja, hogy tanúskodjon-e a bíróság előtt, ha tudja: ezzel nem csak a saját, de a gyerekei életét is kockára teheti. Nem kétséges, hogy maga Duterte hatalmazta fel a rendőrséget ezekre a brutális gyilkosságokra, melyek közül eddig csak egyetlenegy ügyben született bírósági ítélet.

Az államfő a jogvédő szervezeteket is megfenyegette. "Titeket is lefejezlek!" – ígérte Rodrigo Duterte, aki nemcsak a kábítószer-kereskedők, hanem a kábítószer-fogyasztók ellen is háborút folytat: "velük együtt végzek veletek is" – üzente a civil szervezeteknek, melyek megpróbálják dokumentálni a rendőrség gyilkos akcióit.

Az elnök a médiát is fenyegeti: az ország legnagyobb tévés szolgáltatójának a műsorát a múlt hónapban felfüggesztették. Közben új, szigorú terrorizmusellenes törvényt fogadtak el a Fülöp-szigeteken, ahol jelentősen megnövekedett a rendőrség jogköre: például bírói határozat nélkül is le lehet tartóztatni valakit. A gyerekek is célpontot jelenthetnek: őket azon a címen lehet lecsukni, hogy megsértették a kijárási tilalmat a koronavírus-járvány idején. Sok gyereket állítólag kutyaketrecekben vagy koporsóban őrzött a rendőrség.

Mindezt miért? A South China Morning Post írta meg még 2017-ben: az elnök fia az egyik legnagyobb kábítószercsempész a Fülöp-szigeteken, ahova a hongkongi triádok juttatják el a kábítószert. Duterte elnök a vádakat hallva kijelentette: saját kezemmel végzek a fiammal, ha ez beigazolódik. A vizsgálat ugyan elindult, de nem meglepő módon elhalt. A kábítószer elleni háború azonban egyre durvább lett. Ezért kéri a kínzás elleni világszervezet, hogy az ENSZ emberi jogi bizottsága indítson átfogó vizsgálatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!