Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fokozatosan emelkedik a szomszédos országokban regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, s miközben az érintett államok fokozatosan és szelektíven korlátozzák az emberek mozgásszabadságát, nem kizárt, hogy néhány állam esetében Magyarország is visszaállít egyes védőintézkedéseket, például a külföldről érkezők kötelező karanténját.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

250, 397, 555, 614 – Romániában az utóbbi négy napban így emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, és a 614-es adat, amivel 31 ezer közelébe emelkedett a vírushordozók teljes száma, a legrosszabb adat a kórokozó romániai megjelenése óta eltelt hónapokban. A bukaresti hatóságok már a Covid-19-járvány második hullámáról beszélnek, és arra kérik a polgárokat, tartsák tiszteletben a még érvényben lévő biztonsági intézkedéseket. Bár a kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyek már nyitva vannak, kötelező az emberek közötti biztonságos távolság megtartása, és továbbra is érvényes az a szabály, mely szerint csak maszkban lehet belépni a zárt közösségi terekbe.

Söröző terasza a bukaresti Óvárosban
©

A felszólítás egyáltalán nem volt fölösleges, Romániában az utóbbi hetekben egyre kevesebben tartották be az előírásokat, és közben terjedt az az összeesküvés-elmélet is, mely szerint a kormányzat valamilyen titkos céltól vezérelve szándékosan nem hajlandó tovább enyhíteni a korlátozásokon. A helyzetet súlyosbította, hogy az alkotmánybíróság a múlt héten az alaptörvénybe ütközőnek minősítette az az egészségügyi miniszter által kiadott rendeletet, amelynek értelmében kötelező karanténba kell vonulniuk a kijelölt országokból Romániába belépő személyeknek.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön felszólította a parlamentet, hogy fogadja el a járványellenes harc hatékonyságát növelő törvénycsomagot. Ennek része lenne az is, hogy a jelenlegi gyakorlattal ellentétben nem mehetnének haza a kórházból a tünetmentes vírusfertőzöttek, és megszüntetnék az alkotmánybíróság által érvénytelenített rendelet után keletkezett jogi vákuumot is.

 Tömegtüntetések és visszakozás

Szerbiában még rosszabb a helyzet: miközben ide is elérkezett a második hullám – 17 ezer fölött van a fertőzöttek száma, és az utóbbi napokban rendre 300-nál is több új vírushordozót regisztrálnak – több nagyvárosban, köztük Belgrádban már második napja tüntetnek a korlátozó intézkedések visszaállítását elutasító, s a kormányzat víruskezelési tevékenységével elégedetlen tömegek.

©

A júniusi parlamenti választáson fölényes győzelmet aratott kormánypárt szemmel láthatóan megrettent. Alekszandar Vucsics államfő visszavonta azon korábbi döntését, amellyel péntekről hétfőig újra kijárási tilalmat rendelt volna el Belgrádban, a kormány már csak a tíz főnél nagyobb csoportok létrehozását – így például a tüntetéseket – tiltotta be.

Szerbiában látványos a közhangulat változása: néhány héttel ezelőtt a többség még úgy vélte, hogy a szigorú korlátozásokat nagyon korán bevezetett kormányzat sikeres volt. Most viszont már több jel utal arra, hogy a rezsim szándékosan meghamisította a fertőzöttekkel és a halottakkal kapcsolatos statisztikákat, mindezzel pedig az volt a célja, hogy egyfajta „álnormalitást” teremtsen a júniusi választás időpontjára. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg a tiltás ellenére is folytatódni fog a tiltakozás, s különösen súlyossá válhat a helyzet, ha a korábbi hónapok tüntetései során visszafogottan viselkedő rendőrség az utóbbi két napban mutatott agresszivitással veri szét a tüntetőket.

Vak, vagy vakmerő?

Ukrajna is olyan, mintha kicserélték volna a lakosságot. A tavasszal támadó első hullám heteiben szemmel láthatóan mindenki meg volt ijedve, és elfogadta a kormányzat azon érvelését, hogy azért van szükség a szigorú korlátozó intézkedésekre, mert az ország egészségügyi rendszere nincs olyan állapotban, hogy eredményesen meg tudjon küzdeni egy komoly járvánnyal. A fertőzöttek száma májusra vissza is esett, s amikor a Volodimir Zelenszkij államfő nevével fémjelzett új kijevi vezetés enyhített a korlátozásokon, a többség úgy érezte a veszély teljesen elmúlt.

Az eredmény az lett, hogy míg az első hullámban a legrosszabb napokon sem volt több hatszáz új fertőzöttnél, most, amikor június 26-án 1190-nel ugrott meg a vírushordozók száma, már jó eredménynek számít, ha „csupán” hatszázzal nő a fertőzöttek serege.

Zsúfolásig teli strandolókkal a Fekete-tenger partja Odesszában 2020. július 5-én
©

Miközben a kormányzat már fontolgatja a korlátozások visszaállítását – már több mint ötvenezren fertőződtek meg –, az ukránok nem hallgatnak a jó szóra. Tízezer számra lepik el a fekete-tengeri fürdőhelyeket, és a parton többen vannak, mint a „boldog békeidőkben”. „Az ukránok félnek a világon a legkevésbé a koronavírustól. Bátrak a mi turistáink” – nyilatkozta büszkén Fazil Aszkerov, az odesszai régió idegenforgalmának fejlesztéséért felelős iroda vezetője. Odesszának most tényleg nagyon megy: mivel az ukrán polgárok szinte az összes hagyományos célországból – például az EU-ból, Törökországból, Thaiföldről, vagy Vietnamból – ki vannak tiltva, a nyaralni vágyók jó része az ukrán tengerparttal vigasztalódik. A nyaralók annyira bátrak, hogy a fényképek tanúsága szerint még véletlenül sincs senkin maszk.

Adriai távolságtartás

Míg Ukrajnáról, legalábbis a tengerpartról, a heringesdoboz juthat az ember eszébe, az Adrián sokkal jobban figyelnek a hazai polgárok és a vendégek egészségére. Szlovéniában, ahol döcögős indulás után május elejére gyakorlatilag megszűnt a járvány, most naponta 15-20 új fertőzöttet regisztrálnak, a tengerparton, az éttermekben és a szállodákban is vigyáznak a távolságtartásra és mindenütt ki vannak téve a kézfertőtlenítők. A hatóságok folyamatosan figyelik a szomszédoknál, illetve a turistákat nagyobb számban küldő országokban kialakult helyzetet, és a betegszámoktól függően változtatják, hogy mely államok szerepelnek a zöld, illetve a piros listán. Utóbbiak csak az után mozoghatnak szabadon Szlovéniában, ha letöltötték ott a kötelező karantén két hetét. A határokon szigorúbban ellenőrzik, hogy az érkező milyen országokban töltött el időt a Szlovéniába érkezés előtt.

Turisták számára felállított napernyők a horvátországi Abbáziában
©

Közben a kormány már megkezdte a korlátozások részleges visszaállítását. Egyszerre legfeljebb ötven ember gyűlhet össze, s ha 10-50 között van az egy rendezvényen, például egy esküvőn lévők száma, akkor csak úgy lehet azt megrendezni, ha a szervezők feljegyzik a résztvevők adatait és azokat legalább egy hónapig elérhetővé teszik a hatóságok számára. Kivételt a sport és kulturális események jelentenek: itt 500 fő a maximum, de feltétel, hogy a jelenlévők biztonságos távolságban legyenek, s ezt a rendőrségnek is ellenőriznie kell.

Horvátországban – ahol a Horvát Idegenforgalmi Közösség adatai szerint jelenleg 12 ezer magyar nyaral – is ügyelnek az érkezőkre, és a szállodák és a vendéglátóhelyek betartják az érvényes egészségügyi és biztonsági szabályokat. Bár június második felében megugrott a regisztrált vírushordozók száma – az utóbbi napokban 50 körül van a napi új fertőzöttek száma – eddig nem regisztráltak az országban megfertőződött turistát. Az előrejelzések szerint júliusban mind a turisták, mind a vendégéjszakák számát tekintve dinamikus növekedés várható. A legtöbb turista Németországból, Szlovéniából, Ausztriából és Csehországból érkezett, a belföldiek a nyaralók ötödét adják.

©

Horvátországban egyelőre annak ellenére nincs napirenden a korábbi korlátozások akár részleges visszaállítása, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a családi rendezvények, például esküvők miatt ugrott meg az új fertőzések száma. „Nem vezetünk be korlátozásokat, egyelőre nem csökkentjük az engedélyezett résztvevői létszámot” – mondta újságíróknak Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi hivatal igazgatója.

Óvatos osztrákok

Ausztria viszont annak ellenére szigorít, hogy az országban sokkal alacsonyabb a második hullám betegszám-görbéje, mint a március–áprilisi elsőben volt: az utóbbi napokban 40-110 között mozgott a naponta regisztrált fertőzöttek száma, s most Bécsben úgy döntöttek, hogy megszigorítják a forgalom ellenőrzését a magyar, és a szlovén határszakaszon. A kormány ezzel egy időben bejelentette, a Romániából, Moldovából és Bulgáriából érkezők is rákerülnek a karanténköteles államok listájára. „Ne utazzanak ezekbe az országokba. Ez egy fontos és sürgős kérés, mert az látjuk, hogy egyre több fertőzést hurcolnak be hozzánk ezekből az államokból” – magyarázta a döntést Sebastian Kurz osztrák kancellár.

©

Közben több tartományban visszaállítottak néhány, már visszavont intézkedést. Július 8-án Karintiában rendeltek el újra esti és éjszakai köztéri maszkviselési kötelezettséget. Felső-Ausztriában is szigorítanak, s újra kötelező a maszkviselés a zárt helyeken.

Haláleset nélkül

Szlovákiában is erőt gyűjt a második hullám, de egyelőre jóval alacsonyabbak – 20-25 körüliek – a betegszámok, mint az első hullámban, amikor egyes napokon száz fölött volt a regisztráltak száma. A halottak számában viszont északi szomszédunk kiválóan teljesít: a mintegy 1800 fertőzöttből 28-an haltak meg, s az utolsó halálesetet május 16-án jegyezték fel.

Az országban gyakorlatilag az összes, jó korán meghozott korlátozó intézkedést feloldották, és egyelőre nem tervezik azok részleges visszaállítását sem. Így minden szálloda és vendéglátóhely nyitva lehet, s az egyetlen, ami még emlékeztet a koronavírus járványra az az, hogy a zárt közösségi terekben még kötelező az arcot eltakaró maszk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudjuk, hogy otthon jó, de hogyan lehetne még jobb?

Tudjuk, hogy otthon jó, de hogyan lehetne még jobb?

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Már több mint 730 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Már több mint 730 ezren haltak meg a koronavírus-járványban