szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számtalan kérdőjel övezi a Fehéroroszország és Oroszország kapcsolatait mélypontra süllyesztő Minszk környéki tömeges letartóztatást. Míg nem sokan hiszik el a hivatalos magyarázatot, amely szerint az őrizetbe vett 33 orosz állampolgár terrorcselekményt akart végrehajtani a fehéroroszországi elnökválasztás előtti napokban, azt mindenképpen érdekes lenni tudni, mit kerestek az orosz zsoldosok a fehéroroszországi szanatóriumban.

 „Az orosz férfiak azzal keltették fel maguk iránt a hatóságok érdeklődését, hogy katonákhoz hasonló ruhát viseltek, és az orosz turistáktól eltérően nem ittak alkoholt” – írták a fehérorosz lapok, amelyek arról is beszámoltak, hogy Alekszandr Lukasenko államfő arról beszélt, legalább kétszáz orosz fegyveres érkezett az országba, hogy megzavarja az augusztus 9-ei elnökválasztást.

Egy orosz oknyomozó újságíró, Gyenyisz Korotkov szerint bizonyítható, hogy az őrizetbe vettek több mint fele valóban zsoldos, és az orosz fegyvereseket külföldre kiközvetítő Wagner csoport alkalmazásában állnak. Az újságíró a Novaja Gazeta című lapban megjelent cikkében azt írta, hogy a titkos forrásokból származó adatai szerint a lefogottak egy része Ukrajnában, illetve Szíriában harcol a Wagner csoport katonájaként.

A hivatalos orosz magyarázat szerint az őrizetbe vett orosz állampolgárok azért szálltak meg Fehéroroszországban, mert lekésték az őket egy meg nem nevezett harmadik országba szállító repülőgépet. Oroszországban ugyan a törvények tiltják a zsoldostevékenységet, a hatóságok a jelek szerint szemet hunynak a katonai titkosszolgálat egyik volt tisztje, Dmitrij Utkin vezetése alatt álló Wagner csoport működése fölött.

Bár valóban úgy tűnik, hogy az őrizetbe vett oroszok zsoldosok, Fehéroroszországban sokan nem hiszik el a hivatalos minszki magyarázatot, és úgy vélik Lukasenko azért állt elő ezzel a magyarázattal, mert arra készül, hogy elhalassza a megméretést. Az 1994 óta hatalmon lévő politikus népszerűsége ugyanis csökkenőben van, s valószínűleg attól tart, ha el is csalja a választást, a voksolás után minden korábbinál komolyabb tüntetések törhetnek ki a volt szovjet tagköztártsaságban. 

Moszkva és Minszk korábban szoros szövetségben volt egymással, ám a viszony elhidegült az után, hogy Lukasenko nem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy elmélyítsék a két ország együttműködését, és a létrejövő szövetségi állam élére Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz államfő kerüljön. Ez ugyanis lehetővé tette volna, hogy az orosz alkotmány elegánsnak aligha nevezhető módosítása nélkül is hatalomban maradjon Putyin elnök.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról

Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Olyan meleg a nyár Grönlandnál, hogy szőrén-szálán eltűnt két jégsapka

Olyan meleg a nyár Grönlandnál, hogy szőrén-szálán eltűnt két jégsapka