Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A síita militáns mozgalom, a Hezbollah egyik tagját nevezte meg az illetékes nemzetközi bíróság a 2005 februárjában megölt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri gyilkosának. A bíróság döntése tovább súlyosbíthatja az augusztus 4-ei hatalmas bejrúti robbanás által már egyébként is kiélezett belpolitikai feszültséget.

A libanoni törvények alapján tevékenykedő, ENSZ-kezdeményezésre létrehozott hágai alkalmi bíróság négy, jelenleg is bujkáló Hezbollah-tag ügyében döntött. Egyiküket, Dzsamil Ajast mind az öt vádpontban bűnösnek találták a bírák, a pontok közül a legsúlyosabb a pokolgépes terrorista merénylet elkövetése volt. Három embert – Haszan Habib Merhit, Huszein Onejszit és Aszad Szabrát – viszont bizonyítékok hiányában felmentették. A perben korábban szerepelt még egy vádlott, Musztafa Amin Badreddin is, ám a Hezbollah felső vezetéséhez közel álló parancsnok 2016-ban meghalt, így ellene megszűnt az eljárás.

A 2600 oldalas ítélet részben felmentette az Irán és Basar Asszad szíriai elnök támogatását élvező, Libanonban komoly befolyással rendelkező Hezbollah vezérkarát: a testület tagjai szerint ugyanis nem bizonyítható, hogy a fegyveres csoport főparancsnokai tudtak volna az 1975–1990-es libanoni polgárháború lezárásában kulcsszerepet játszott, hatalmas vagyon felett rendelkező ex-miniszterelnök ellen tervezett merényletről. A BBC szerint az 56 éves Ajas a több országban, egyebek mellett az USA-ban és Nagy-Britanniában is terrorista szervezetként számon tartott Hezbollah középszintű vezetője volt a robbantás idején.

Rafik Hariri temetése
©

Bár a merénylet idején már nem Hariri töltötte be a kormányfői posztot, ő volt a legnagyobb befolyással rendelkező szunnita politikus és a Szíria-ellenes libanoni koalíció legismertebb személyisége. A Bejrút belvárosában elkövetett robbantásos merénylet – amelyben Hariri mellett még 21-en haltak meg – komoly hullámokat vetett, és részben a felháborodásnak köszönhető, hogy a Libanont hosszú évekig megszállva tartó szíriai erők 2005 áprilisában kivonultak az országból.

Monstre per Hágában

A per 2014-ben kezdődött, a bíróság 415 tárgyalási napon közel háromszáz tanút hallgatott meg. Az eljárásban libanoni és nemzetközi bírák vettek részt, és a cél az lett volna, hogy az igazság kiderítésével lezárják a népszerű Hariri meggyilkolásának az ügyét. A per azonban aligha tesz pontot a történet végére, mert senki sem elégedett a bírák következtetéseivel.

A Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök elleni gyilkos merénylet perének ítélethirdetése után távoznak jogászok az ENSZ hágai székhelyű különleges bíróságának leidschendami ülésterméből 2020. augusztus 18-án
©

Míg ugyanis a Hezbollah-tagok védői azt állítják, hogy az ítélet csupán közvetett bizonyítékokra – elsősorban a vádlottak telefonbeszélgetéseire, illetve a mobiltelefon-hálózat cellainformációi alapján rekonstruálható mozgására – épül, tehát ezért nem megalapozott, sokan akadnak, akik arra számítottak, hogy valamennyi vádlottat elítélik, és a felelősséget kiterjesztik a Hezbollahra is.

Olyan ez, mintha a 2001. szeptemberi amerikai merényletekben csak az elkövetőket nevezték volna meg, Oszama bin-Ladent pedig nem

– vélekedett Nadim Houry, Párizsban élő libanoni politológus, aki szerint Ajas csak egy fogaskerék a Hezbollah nagy gépezetében.

A Hezbollah egyébként tagadja a vádakat , és azt állítja, a felelősséget Izrael próbálja meg rátolni a szervezet tagjaira. Viszont a csoport nem volt hajlandó kiadni egyik tagját sem a hágai bíróságnak. Egyébként, ha Ajas egyszer rendőrkézre kerülne, a libanoni törvények értelmében meg kellene ismételni az eljárást.

Halasztott közzététel

Az ítéletet augusztus első napjaiban kellett volna közzétenni, ám végül a több mint 170 halálos áldozatot és legalább hatezer sebesültet követelő augusztus 4-ei bejrúti ammónium-nitrát robbanás miatt elhalasztották a nyilvánosságra hozatalát. Bár a bíróság és még inkább a libanoni kormány tagjai – a színfalak mögött folyó titkos tárgyalásokon – állítólag megígérték, bármi is legyen az ítélet,

nem indítanak hajtóvadászatot az elítéltek kézre kerítésére,

a hangulat most egészen más, mint a bejrúti kikötőt és környékét romba döntő detonáció előtt volt.

Bár minden bizonnyal baleset áll a robbanás hátterében, a bejrútiak nagy része úgy véli, a Hezbollahot komoly felelősség terheli: a militáns csoport jelenléte az egyik fő oka annak, hogy az országot fojtogatja a korrupció és a bizonytalanság miatt a külföldi befektetők is elkerülik a térséget.

Egy Hariri visszatérhet

A most elhangzott ítélet így erősítheti a Hezbollah-ellenes csoportokat, s egyik vezetőjük, Szaad Hariri – Rafik Hariri fia – akár vissza is kerülhet a tavaly októberben elvesztett kormányfői posztra. Ő a kormányzat tehetetlensége miatt kitört tüntetések hatására kényszerült lemondani, de az utána következő kormány sem bírta túl sokáig: az új kabinet az augusztus 4-e után új erőre kapott tüntetéssorozat hatására távozott hivatalából. Ugyanakkor az is igaz, hogy Hariri visszatéréséhez az is kell, hogy a Hezbollah – ugyancsak a színfalak mögött – áldását adja a kinevezésre. „Most itt lenne az alkalom a Hezbollah elítélésére, ám ezt a lehetőséget elveheti, hogy Hariri visszatérne a kormányfői posztra. A tisztség elnyeréséhez ugyanis meg kell szereznie a Hezbollah támogatását is, s ez nem megy anélkül, hogy Hariri egy kicsit visszafogná a síita csoport bírálatát” – vélekedett Sari Hanafi, a Bejrútban működő Amerikai Egyetem szakértője.

Szerinte addig nem lesz valódi változás a politikai mellett súlyos gazdasági válsággal is küszködő országban, amíg a nemzetközi szereplők nem juthatnak szóhoz. „Mindenki érzi, hogy az országot a maffia kormányozza, és csak a külföldieknek sikerülhet valamennyire igazságot tenni. Ez igaz függetlenül attól, hogy a nemzetközi szereplőket is részben politikai megfontolások vezérlik” – mondta a szakértő arra utalva, hogy bármennyire is megosztó a Hariri-perben hozott ítélet, az mindenképpen fontos, hogy az eljárást független szakértők vitték végig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2021-ben nálunk is indul az HBO Max

2021-ben nálunk is indul az HBO Max

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak

Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját

Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját