szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hatalmat átvevő katonák polgári átmeneti kormányt ígérnek, és a civilek együttműködését kérik.

A zendülő katonák által őrizetbe vett Ibrahim Boubacar Keita mali elnök bejelentette szerda hajnalban, hogy lemond, és feloszlatja a parlamentet.

Nem akarok vérontást csak azért, hogy megtarthassam a hatalmamat

– mondta Keita az ország népéhez intézett rövid televíziós beszédében. Beszédében arról is szólt, hogy sajnálja, hogy sokan meghaltak az elmúlt hónapokban azokon a tüntetéseken, melyeken a lemondását követelték.

Katonák kedden este vették őrizetbe Keitát, továbbá Boubou Cissé kormányfőt, illetve több minisztert és katonai parancsnokokat, és a fővárosból egy támaszpontra szállították őket.

Kora este a bamakói kormány kiadott egy közleményt, amelyben nyugalomra szólította föl a lakosságot, és elismerte, hogy jogos lehet a katonák csalódottsága. Jelezték, hogy a kormányzat kész a párbeszédre.

Összehívták az ENSZ BT rendkívüli ülését

Elítélte a katonai hatalomátvételt az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amelynek tagja Mali is. Az ECOWAS felfüggesztette Mali szavazati jogát a testületben, a Malival szomszédos tagországok lezárták vele közös határaikat, és szerdára az államfők tanácskozást hívtak össze.

Az Európai Unió ugyancsak elítélte a történteket. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője puccskísérletnek nevezte az eseményeket. Az afrikai országban zajló események miatt szerdára összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

A Keita elnökkel szemben álló ellenzéki mozgalom, az M5-RFP koalíció szerint a katonák akciója, amellyel őrizetbe vették az államfőt és a miniszterelnököt, nem puccs, hanem népfelkelés. Keita elnök "nem akarta meghallgatni a népet. Alternatívát ajánlottunk neki, de ő gyilkosságokkal válaszolt" – mondta Nouhoum Togo, az ellenzéki mozgalom szóvivője.

Maliban különösen ingatag a belpolitikai helyzet az áprilisi parlamenti választások óta. Az ellenzék megvádolta Keita elnököt, hogy szavazatvásárlással és az ellenzék megfélemlítésével szerzett többségi támogatást a voksoláson.

Polgári átmeneti kormányt ígérnek

Az elnököt lemondató katonák szerdára virradóra bejelentették, hogy polgári átmeneti kormány felállítását tervezik, és észszerű időn belül választásokat tartanának. Szóvivőjük, Ismael Wagué, a légierő vezérkari főnökének helyettese az ORTM állami tévécsatornán nyilatkozva a politikai kliensrendszert, a korrupciót, az önkényességet bírálta, illetve az igazságszolgáltatás és az oktatási rendszer nem megfelelő működését, a mészárlásokat, a terrorizmust és a szélsőségességet.

Wagué kérte a civil társadalmat és a különféle társadalmi-politikai mozgalmak képviselőit, hogy csatlakozzanak a hadsereghez.

Támogatást kért a nemzetközi és regionális szervezetektől is. Mint mondta, az ENSZ mali missziója, a francia dzsihadistaellenes erők (Barkhane), a száheli G5-ök és a mali hadsereget támogató európai különleges erők (Takuba) továbbra is partnereik maradnak. A megkötött egyezményeket tiszteletben tartják.  

A szóvivő megjegyezte: a hadsereg továbbra is betartja az algíri békemegállapodást, amelyet a kormány 2015-ben írt alá az ország északi részének elszakadásért küzdő lázadókkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak