szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A száraz és légkondicionált helyiségekben jelentősen megnő a koronavírus terjedésének a veszélye. A német és indiai tudósok azt szorgalmazzák, hogy növeljék a levegő páratartalmát az irodaépületekben és a tömegközlekedési járműveken.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„A középületekben legalább negyven százalékosnak kell lennie a relatív páratartalomnak, de ez az arány felmehet hatvan százalékig” – állítják a DW német hírportál által közzétett tanulmány szerzői, akik szerint a páratartalom három módon is befolyásolja a vírusok terjedését: ettől függ a vírusokat is hordozó cseppek mérete, ezek levegőben való tartózkodásának az ideje, valamint az is, hogy a különféle felületeken meddig maradnak fertőzőképesek a kórokozók.

A párás helyeken – írják a szakértők – a cseppecskék gyorsabban nőnek meg és süllyednek le a földre, így azoknak kevesebb idejük van arra, hogy a levegőben lebegve megfertőzzék a közelben lévőket. A száraz környezetben viszont sokáig nem landolnak a vírusokat hordozó cseppek, így azok jobban fertőznek – állítják. Azt is hangsúlyozták, hogy a száraz környezetben az emberek orrnyálkahártyája is könnyebben átengedi a vírusokat.

A kutatók szerint a fenti megállapítások valamennyi vírusra igazak, így a közösségi terek páratartalmának megnövelésével a jövőbeli járványok súlyossága is csökkenthető lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája