szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kísérlettel járnak utána, hogyan terjed a koncerteken, sporteseményeken a koronavírus.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
Mintegy 4000 egészséges, 18-50 év közötti önkéntest kértek arra, hogy jelentkezzenek a Halle Egyetem szeptemberi kísérletére.
A Restart-19 elnevezésű kísérlet során három koncertet tartanak  a lipcsei Quarterback Immobilien Arénában. Az első hasonlóan zajlik, mint a  járvány előtt; a második nagyobb higiéniával és némi társadalmi távolsággal; és a harmadik félházzal megy, és szigorúan betartják 1,5 m-es védőtávolságot.
Minden résztvevőn    Covid-19-tesztet végeznek,   kapnak maszkokat és eszközöket, amelyekkel a a szükséges távolságot tartani tudják egymástól. A kutatók fluoreszkáló fertőtlenítőszereket használnak hogy követni tudják, hogy a közönség tagjai milyen felületeket érintik meg a leggyakrabban.
A projekt költsége csaknem egy millió euró,  a célja, hogy pontosan felmérjék milyen veszélyt jelentenek a beltéri sport- és zenei események.

Három koncertet rendeznek szombaton Németországban csak azért, hogy a tudósok megvizsgálhasság a tömegek által látogatott beltéri események kockázatait – számol be róla a BBC.

A Hallei Egyetem kísérletére 4 ezer egészséges, 18-50 év közötti önkéntes jelentkezését várták. A Restart-19 elnevezésű program során három koncertet ad az énekes-dalszerző Tim Bendzko a lipcsei Quarterback Immobilien Arénában. Az első hasonlóan zajlik, mint a  járvány előtt; a második nagyobb higiéniával és némi társadalmi távolságtartással, a harmadik pedig félházzal megy, és a résztvevők szigorúan betartatják a nézőkkel a másfél méteres védőtávolságot.

Az érkezés előtt és után a koncertek minden résztvevőjén COVID-19-tesztet végeznek. Kapnak maszkokat és eszközöket, amelyekkel a szükséges távolságot tartani tudják egymástól. A kutatók fluoreszkáló fertőtlenítőszereket használnak, hogy követni tudják, hogy a közönség tagjai mely felületeket érintik meg a leggyakrabban. Emellett monitorozzák a résztvevők által kilélegzett aeroszolrészecskék mennyiségét is – kutatások szerint ezekkel is terjedhet az új típusú, SARS-CoV-2 elnevezésű koronavírus.

A projekt költsége csaknem egy millió euró, s a célja, hogy kiderítsék, hogyan lehet zárt térben biztonságosan tömegrendezvényeket tartani.

A koncerteket akkor tartják meg, amikor Németországban éppen újult erőre kap a járvány: április vége óta nem találtak annyi új fertőzöttet, mint az elmúlt napokban. Pénteken több mint 2 ezerrel, 232 082-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma a Robert Koch járványügyi intézet közlése szerint.

(Képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!