Tetszett a cikk?

Sorra derülnek ki újabb részletek a legismertebb orosz neonáci, Makszim Marcinkevics haláláról. A 36 éves, 2018 óta börtönben ülő szélsőséges férfi állítólag öngyilkosságot követett el, ám sokan arra gyanakszanak, azok tetették el őt láb alól, akik szerint az orosz államban már csalódott Marcinkevics túl sokat tudott róluk.

„Ha hirtelen felvágnám az ereimet vagy felakasztanám magam, az azt jelenti, hogy segítettek nekem. Nem is keveset” – írta még 2014-ben, akkor ugyancsak börtönben ülő Makszim Marcinkevics. A leginkább Tyeszak (fejsze, kard) néven ismert orosz neonáci most mégis öngyilkos lett, legalábbis ezt állítják az orosz hivatalos források. A hatóságok közlése szerint az éppen egy novoszibirszki börtönből Moszkvába szállított rab a cseljabinszki fogházban ölte meg magát.

Az orosz vizsgálóbizottság képviselője, Szvetlana Petrenko szerint Tyeszaknak jó oka volt az öngyilkosságra, mert az utóbbi hetekben elismert két, 1999-ben majd 2007-ben elkövetett gyilkosságot is. „Közölte, 19 éves korában kezdte el gyilkolni a Moszkvába érkező nem orosz nemzetiségűeket. Mindent egy teljesen nyugodt hangnemben elmondott vallomásban ismert el. Megvannak a felvételek, Marcinkevics elítélte az általa rasszista indítékból elkövetett bűncselekményeket” – mondta Petrenko.

Búcsúlevél és megbánás

Míg a hatóságok szerint egyértelmű, hogy a szélsőséges nacionalista önkezével vetett véget életének – megvan az a búcsúlevél is, amit állítólag saját kézzel írt barátnőjének, s amelyben ugyancsak megbánta a korábban elkövetett gyilkosságokat – egyre több a megválaszolatlan kérdés, vagy legalábbis a súlyos szabálytalanságokra utaló jel. Marcinkevics ügyvédje például május óta nem találkozhatott védencével, s a börtön illetékesei mindig más indokkal mondtak nemet: egyszer azért nem mehetett be a fogházba, mert Marcinkevicset felkészítették egy másik börtönbe való átszállításra, egyszer pedig azért nem engedték be őt védencéhez, mert állítólag túl sok volt a látogató.

©

Az is furcsa, hogy miután Marcinkevics meghalt, a helyszínre érkező apjának napokig nem voltak hajlandóak megmutatni a holttestet, s amikor végül ezt engedélyezték neki, Marcinkevics testén kínzás nyomai voltak láthatóak. A helyszínen tartózkodó ügyvéd is megerősítette, hogy látott kínzásra utaló nyomokat, ám erre az orosz hatóságok „frappáns” választ adtak. „Megállapítottuk, hogy fogvatartása során az elítélt nem fordult olyan kérelemmel a büntetés-végrehajtási hatóságokhoz, amelyben kérte volna, hogy szavatolják fizikai biztonságát” – áll a hivatalos közleményben, amely szerint azért nem kínozhatták Marcinkevicset, mert ez ellen ő nem emelt kifogást. Az orosz börtönviszonyokról szóló számtalan leleplező videó és egyéb beszámoló alapján ez az érvelés legalábbis cinikusnak mondható. Egyébként az is az öngyilkossági verziót gyengíti, hogy a súlyos testi sértés és különféle gyűlölet-bűncselekmények elkövetése miatt elítélt Marcinkevics jövő év májusában szabadlábra került volna.

Hosszú bűnlajstrom

Bár Marcinkevics halála körül sok a kérdőjel – és az is igaz, hogy az orosz szélsőséges nacionalista szervezeteknek sok a rejtett támogatója a hatalmi eliten belül is – az értelmiségi családból származó neonácinak valóban hosszú a bűnlajstroma. Gyerekkorában még Tolkien-rajongó volt, ám 14 évesen összebarátkozott néhány szélsőségessel, és átvette eszméiket. Egyik „mentora” az ezredforduló legismertebb orosz szélsőségese, Szemjon Tokmagov volt, a Russzkaja Cel (Orosz cél) nevű csoport megalapítója és vezetője. Tokmakov – ahogyan később Marcinkevics is – szívesen beszélt a médiumoknak a nem oroszok – elsősorban az országba vendégmunkásként érkező közép-ázsiaiak, illetve az észak-kaukázusi muszlimok – iránt érzett gyűlöletéről.

Marcinkevics húsz éves korára döntött úgy, hogy megalakítja saját szélsőséges szervezetét, s ehhez az internetet használta fel eszközként. Több csoportot is alapított, ezek közül a Format-18, illetve a Resztrukt nevű vált a leghírhedtebbé. Marcinkevics és társai részben azzal szereztek maguknak ismertséget és kétes dicsőséget, hogy hajtóvadászatot indítottak a pedofilok, a melegek és a kábítószercsempészek ellen. A provokátorok által csapdába ejtett áldozatokat kínozták, megalázták, volt, akivel vizeletet is itattak, s mindezt videóra vették és feltették a világhálóra. Az erőszakoskodók közül később többen elismerték, hogy a „pedofilok” többsége ártatlan meleg férfi volt, akiket csak kínzóik állítottak be gyermekbántalmazónak. Bántalmazták a nem orosz nemzetiségűeket, Marcinkevics emberei is azok között voltak, akik esténként rajtaütöttek a moszkvai metrón és válogatás nélkül összeverték a nem szláv kinézetű embereket. Marcinkevics lett az egyik legismertebb orosz szélsőséges, s most, hogy meghalt, hívei több városban is megemlékező gyűléseket tartottak.

Csalódott az orosz államban

Marcinkevics Tyeszak orosz lapinformációk szerint a melegüldözésben is számíthatott a hatalmon lévők egy részének titkos támogatására, hiszen az utóbbi évek Oroszországban hivatalosan is a „melegpropaganda” elleni harc intézményesítéséről szóltak: néhány évvel ezelőtt fogadta el a parlament azt a törvényt, amely megtiltja a homoszexualitást pozitív színben bemutató tartalmak közzétételét, ezzel gyakorlatilag betiltva a szexuális felvilágosítást is.

Marcinkevics azonban csalódott az orosz államban és egy 2018-ban adott interjúban azt mondta, szabadulása után le akar mondani az orosz állampolgárságról és el akar költözni hazájából. „Semmiféle közösséget nem vállalok ezzel az állammal és politikájával” – mondta.

 

Jézus rács mögött

Egy kisebb, helikopterek és harcjárművek bevetésével végrehajtott hadművelet kellett ahhoz, hogy az orosz rendőrök hívei köréből elvigyék a magát Jézus reinkarnációjának tartó, vagy legalábbis nevező Visszariont és két közeli segítőjét. A korábban közlekedési rendőrként tevékenykedő, s akkor még Szergej Toropként ismert 59 éves férfi 1989-ben vesztette el munkáját, és 1991-ben, a Szovjetunió szétesésének az évében – miután állítólag megvilágosodott – alapította meg az Utolsó Testamentum Egyházát.

Visszarion 2009-ben
©

A szakállat és hosszú hajat növesztett Visszarion több ezer hívőt gyűjtött maga köré a szibériai Krasznojarszk városában és a környéken lévő kis falvakban, és a hatóságok szerint a „hamis proféta” érzelmi zsarolással éveken át pénzt szedett ki a szekta tagjaiból. Visszarion egyébként sokszor habozott, hogy ő valóban isten-e, vagy pedig csak olyan proféta, aki segít az Úrnak üzenetei eljuttatásában. „Nem vagyok isten. És hiba Jézust istenként látni. De én vagyok az Úr élő szava. Mind, amit a Mindenható el akar mondani, rajtam keresztül közli az emberekkel – mondta egy 2002-es interjújában. Eleinte Jézusnak sem tartotta magát, egy ideig arról beszélt, hogy Jézus Földhöz közeli pályán haladva figyeli az embereket, Oroszországot pedig Szűz Mária irányítja.

A szektán belül eltörölték a pénzhasználatot, Visszarion kötelezővé tette a vegetáriánus diéta elfogadását, s a hívők új időszámításában 1961, Visszarion születési éve a kezdő esztendő. Az orosz ortodox egyház már hosszú ideje támadja Visszarionékat, de a hatóságok békében hagyták a szektát. Állítólag Visszarion most azzal számolta el magát, hogy vitába keveredett a helyi oligarchjákkal, s ők unták meg a szekta működését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boltokban árulja fedélzeti menüjét a Finnair

Boltokban árulja fedélzeti menüjét a Finnair

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

Beárazták a 462 lóerős új zöld rendszámos VW Touareget

Beárazták a 462 lóerős új zöld rendszámos VW Touareget