szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Beszólogatások helyett információk - ezt várja el a szervező, és nem véletlenül.

Trump vs. Biden - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án rendezik az elnökválasztást az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánusok és a demokraták előválasztásának eredménye alapján Donald Trump jelenlegi államfő kihívója Joe Biden, Delaware állam szenátora, Barack Obama korábbi alelnöke lesz. A kiélezett hangulatú kampányt és az elnökválasztás további fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Informatívabb elnöki vita kell - legalábbis ez a véleménye annak a független bizottságnak, amely Donald Trump és Joe Biden három televíziós vitáját szervezi. Megszabhatják, hogy egy elnökjelölt mennyit beszélhet és a műsorvezető jogot kaphat arra, hogy kikapcsolja Trump vagy Biden mikrofonját.

73,1 millióan nézték az elnökjelöltek kaotikus vitáját, ez 13%-os visszaesést jelent a négy évvel ezelőtti helyzethez képest. A színvonal is nagyot csökkent, a kölcsönös sértegetések szinte követhetetlenné tették a televíziós párbajt. Trump különösen agresszív volt, gyakran vágott az ellenfele szavába. Az elnök ugyan - szokás szerint - meg volt elégedve magával, de a Wall Street Journal arról számolt be, hogy egy kijelentése kicsapta a biztosítékot az amerikai közvéleményben, sőt a saját pártjában is.

Trump nem sietett elítélni a fehér felsőbbrendűség híveit

A demokrata Joe Biden arra bíztatta Trump elnököt, hogy szóljon az erőszakos szélsőjobboldali csoportoknak: fogják vissza magukat! Trump elnök - épp ellenkezőleg - nemhogy nem ítélte el a fehér felsőbbrendűség erőszakos híveit, a Proud Boys brutális aktivistáit, hanem a szélsőbaloldali csoportokat bírálta mondván "valakinek tennie kell valamit az antifasiszta szervezetek és a baloldal ellen". Ez a kijelentés még sokba kerülhet Trumpnak, de az elnök tanácsadói úgy vélik: ezzel aktivizálhatják a rejtőzködő szavazókat, akik nyíltan nem merik felvállalni fajgyűlölő nézeteiket, de novemberben leadhatják a szavazatukat Trumpra. Akinek nagy szüksége lesz minden szavazatra, mert jelenleg hátrányban van Joe Bidennel szemben. A demokrata elnökjelölt a vita után úgy nyilatkozott, hogy a Proud Boys nevű szélsőjobboldali erőszakos szervezetet fel kellene oszlatni.

A republikánus pártban megoszlottak a vélemények: hivatalból sokan védték Trumpot, de jó pár bírálat is elhangzott olyan jelöltek szájából, akik tudják, hogy választó kerületükben emiatt elveszíthetik a választásokat. Így például Susan Collins szenátor, aki erős demokrata ellenféllel küzd Maine államban, úgy nyilatkozott, hogy Trumpnak nem kellett volna ennyire homályosan beszélnie erről a fehér felsőbbrendűségi témáról. "Ez hiba volt" - értékelte a republikánus szenátor.

A képviselőház republikánus frakciójának vezetője viszont kiállt Trump mellett. "Szerintem az elnök nyíltan állást foglalt az utcai erőszakkal szemben" - mondta Kevin McCarthy frakcióvezető. A legkínosabban a fehér felsőbbrendűség kérdése a Szenátus egyetlen fekete republikánus tagját érintette. Tim Scott dél-karolinai szenátor sietett is hangsúlyozni, hogy szerinte az elnök ebben a kérdésben rosszul beszélt. "Azt hiszem, hogy korrigálnia kellene, amit mondott. Ha nem teszi meg, akkor kiderül, hogy nemcsak arról van szó, hogy rosszul fejezte ki magát..."

A szenátus republikánus többségének vezetője teljes mértékben egyetért a fekete szenátorral: "ami a fehér felsőbbrendűség kérdését illeti, teljesen azonos a véleményem Tim Scott szenátoréval. Ő azt mondta, hogy elfogadhatatlan, ha valaki nem ítéli el a fehér felsőbbrendűséget! Ezt a lehető leghatározottabban meg kell tennie" - hangsúlyozta Mitch McConnel.

A demokraták általában úgy nyilatkoztak, hogy az amerikai demokrácia szomorú perceit jelentette a két elnökjelölt kaotikus vitája. "Felnőtt életem legrosszabb 90 perce volt" - így nyilatkozott Ohio egyik demokrata képviselője, Tim Ryan.

Két elnöki vita lesz még az Egyesült Államokban: október 15-én és 22-én. A tervezett változásokról Joe Biden nem nyilatkozott, Trump szóvivője viszont elvetette azokat mondván "menetközben nem szabad változtatni".

A kaotikus vitáról ebben a cikkben írtunk bővebben:

 

Példátlan személyeskedésbe és káoszba fulladt Trump és Biden első tévévitája

Az USA és a világ döbbenten követte Donald Trump és Joe Biden szócsatáját, amelyen képtelen volt úrrá lenni az amerikai televíziózás egyik legkeményebb interjúkészítőjének tartott moderátor. A két elnökjelölt időnként verbális utcai harcosok módjára esett egymásnak, a nézők semmivel sem tudtak meg többet kettejük programjáról, hatalmas dózist kaptak viszont egy bizarr politikai valóságshow-ból, ami a következő heteket-hónapokat jellemzi majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Csehországban egy nap alatt 15 ezer új fertőzöttet találtak

Csehországban egy nap alatt 15 ezer új fertőzöttet találtak