szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kijev szerint a tűzszünetet megsértő szakadárok tüzérsége is felelős az újabb és újabb tűzfészkek kialakulásáért. Százakat evakuálnak, 22 település van veszélyben.

Eddig már kilenc halálos áldozata van a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében pusztító erdőtüzeknek, és legalább 12 embert szállítottak kórházba – közölte Szerhij Jarovij belügyminiszter-helyettes csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint. A tisztségviselő hozzátette, hogy a halálesetek okát még vizsgálják. Korábbi hivatalos közlések szerint hatan füstmérgezésben haltak meg.

Az ukrán fűügyészségtől és a katasztrófavédelemtől származó információk szerint a legsúlyosabb a helyzet a Donyec-medencei konfliktusövezetben a frontvonal mentén.

22 település van veszélyben. Eddig 120 helyi lakost evakuáltak.

Jelenleg a tüzek mintegy 9,3 ezer hektárnyi területre terjednek ki. A tűzoltók 64 helyszínen próbálják megfékezni a lángokat, a munkájukat az erős szél nehezíti. 1247 szakember vesz részt az oltásban több mint kétszáz műszaki eszközzel, beleértve két An-32-es repülőgépet és két helikoptert is.

Sztanicja Luhanszkánál lezárták az átkelőt az ukrán és a szakadár ellenőrzésű oldal között.

Kijevi jelentések szerint az éjjel a szakadár oldalról tűzérségi fegyverekkel átlőttek az ukrán oldalon lévő erdős területre, aminek következtében újabb tűzgócok keletkeztek, ráadásul aknarobbanások is történtek, ami veszélyessé tette a közlekedést az átkelőn.

A lángok Luhanszk megyében szerdán lobbantak fel előbb három helyen, majd egyre több helyszínen, és gyorsan terjedtek szét egyre több lakott települést veszélyeztetve. Kijev szerint a tüzek terjedéséhez a szakadárok provokációs tüzérségi támadásai is hozzájárultak.

A kelet-ukrajnai konfliktusövezetben július vége óta tűzszünet van érvényben, amelyet a Moszkva által támogatott szakadárok többször megsértettek. Egy ukrán katona életét is vesztette az egyik támadásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában