szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óránként megszólaltak a légvédelmi szirénák Sztepanakertben az elmúlt éjjel. Az örmény és az azeri jelentések is folytatódó harcokról számoltak be, előbbiek azt állítják, hogy megállítottak három dandárt.

Az azeri erők szerda reggel ismét elkezdték lőni Hegyi-Karabah székhelyét, Sztepanakertet és a szakadár örmény terület más településeit – tájékoztatott a Facebook-oldalán Arcrun Hovhanniszján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője. Bakuban is folytatódó harcokról tájékoztatott az ottani védelmi tárca.

Az AFP hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy nemcsak reggel, hanem éjszaka is több támadás érte Sztepanakertet, rendszeres időközönként, szinte óránként megszólaltak a légvédelmi szirénák az örmények lakta, vitatott hovatartozású enklávé központjában.

Minden légiriadó után robbanásokat lehetett hallani, de lehetetlen megállapítani, hogy rakétákkal vagy tüzérséggel lőtték-e a várost, illetve a levegőből bombázták-e. A helyi lakosok azt mondták, hogy szerdára virradóra érte a leghevesebb támadás a hét vége óta az 55 ezer lakosú, a tengerszint feletti ezer méteren fekvő hegyvidéki várost.

Az örmény védelmi minisztérium külön közleményt is kiadott a folytatódó harcokról. Azt írták, hogy a hegyi-karabahi hadsereg a reggeli órákban elhárította az azeri haderő támadását az arcvonal déli részén. Az azeri katonák éjszaka megkíséreltek előrenyomulni és megvetni lábukat Dzsebrail közelében, de az örmény hadsereg tüzérségi és rakétacsapásokat mért rájuk. A reggeli órákra hatvannál több azeri katona holtteste és 22 megsemmisített haditechnikai eszköz maradt a harctéren, és az ellenség három dandárja pánikszerűen visszavonult. Az örmény haderő ezenkívül megsemmisítette az ellenség egyik nagy üzemanyagbázisát.

©

Az azeri védelmi minisztérium is arról számolt be, hogy egész éjszaka folytatódtak a harcok a Hegyi-Karabah térségében, az azeri csapatok több irányban hajtottak végre hadműveleteket, hogy folytassák "az elmúlt napok hadi sikereit". A szembenállók tüzérségi támadásokat hajtottak végre egymás ellen, és az azeri tüzérség megsemmisítette az örmény hadsereg egyik hegyivadász alakulatának parancsnoki megfigyelőállását. "Sok a halott és a sebesült, megsemmisült az ellenség egyik harckocsija és három tüzérségi lövege" – közöte a bakui tárca.

A vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban és környékén szeptember 27-én robbantak ki újra a harcok, és a helyzet azóta nem csillapodott. Azerbajdzsánban és Örményországban is rendkívüli állapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Folyamatosan érkeznek hírek halottakról és sebesültekről, de a két fél hadijelentései sokszor merőben ellentmondanak egymásnak. A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre hasztalan próbálkoznak a harcok beszüntetésére rávenni a szembenállókat.

Az örmények és azerbajdzsániak háborújában Budapest az utóbbiak pártját fogja. A külügy korábban azt közölte, hogy „kiáll Azerbajdzsán területi integritása mellett Magyarország”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

Vöröskereszt: házak százai dőltek romba Hegyi-Karabahban

Az örmény kormányfő szerint a fegyvernyugvás feltétele Ankara kivonulása a Dél-Kaukázusból, míg a török államfő arról beszélt, hogy a küzdelem addig tart, amíg a megszállt Hegyi-Karabahot el nem hagyják az örmény erők.

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után