szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A belarusz hatóságok gumibotokkal mentek neki a demonstrálóknak, köztük nyugdíjasoknak.

Tömegoszlató eszközöket, a többi között könnygázt és villanólőszert (flashbang) is bevetett a minszki rendőrség egy hétfői tüntetésen – közölte Raman Laskevics belügyi szóvivő. Hangsúlyozta: a rendőrség csak azt követően vetett be Osza típusú riasztópisztolyokból kilőtt villanólőszert és könnygázt, hogy a megmozdulás résztvevői palackokkal és botokkal dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait. Ugyanakkor a Twitteren terjedő felvételek szerint a rendőrség a békés tüntetőket is bántalmazta, köztük időseket is.

Hétfőn Minszkben nyugdíjasok tüntettek, akik a Függetlenség teréről az azonos nevű sugárúton a tudományos akadémia épületéig vonultak. A meneten több mint ezren vettek részt. A nyugdíjasok az augusztus 9-én vitatott körülmények között újraválasztott Aljakszandr Lukasenka elnök ellen tüntettek, egyesek transzparenseket tartottak kezükben a vezetés lemondását követelve.

A fehérorosz műszaki egyetem térségében diákok csatlakoztak szolidaritásból a nyugdíjasok menetéhez. A tut.by független hírportál szerint ekkor kezdődött a fiatalok őrizetbe vétele. A menet résztvevői megpróbálták őket kiszabadítani, a rendőrség pedig könnygázt vetett be.

Már két hónapja tartanak tiltakozó megmozdulásokat Fehéroroszországban az augusztus 9-ei, széles körben elcsaltnak tartott elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal újraválasztották Aljakszandr Lukasenka elnököt immár a hatodik egymást követő mandátumára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is