szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország ellen rendelt fegyverembargó lejárt, de Mohamed Dzsavád Zaríf szerint ez nem azt jelenti, hogy elkezdenek fegyvert venni.

Iránnak nem áll szándékában fegyverkezési versenyt indítani a Perzsa-öbölben az ENSZ-embargó lejártával - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter (képünkön balra) kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) online tartott ülésén.

A Perzsa-öbölben kialakult helyzet megvitatását szolgáló ülést Oroszország kezdeményezte, azon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elnökölt.

Irán vasárnap jelentette ki, hogy lejárt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es számú határozata alapján ellene elrendelt fegyverembargó.

Az iráni tárcavezető egyben köszönetét fejezte ki a ENSZ BT tagjai túlnyomó többségének, amiért meghiúsították az Egyesült Államok próbálkozásait, hogy "megölje" az úgynevezett atomalkut és fenntartsa a testület 2231-es számú határozata alapján Irán ellen elrendelt fegyverembargót.

Az embargó 2020. október 18-i lejártáról 2015-ben született megállapodás az Irán, valamint az ENSZ BT öt állandó tagállama, tehát az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország között létrejött atomalku részeként.

A 2015-ben megkötött atomalku leglényegesebb pontja, hogy Irán az ellene foganatosított nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe garantálja: nukleáris programja csakis békés célokat szolgál, annak keretében nem készít atombombát.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a szerződést, arra hivatkozva, hogy nem tartalmaz elegendő garanciát annak megakadályozására, hogy Irán atombombára tegyen szert. Idén augusztusban pedig megpróbálta rábírni a Biztonsági Tanácsot, hogy hosszabbítsa meg a fegyverembargó érvényét, továbbá, hogy vessék ki Iránnal szemben azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket is, amelyek az atomalku előtt érvényben voltak. Washington próbálkozása azonban nem járt sikerrel.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országa továbbra is szankcionálja a fegyvereladást Iránnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztes Imre hvg360

Bahrein úgy megijedt Irántól, hogy Izrael mellé állt

Méretéhez képest jóval nagyobb stratégiai jelentőséggel bír a kapcsolatait Izraellel normalizáló Bahrein. A síita többségű, Perzsa-öbölben lévő sziget feletti iráni–szaúdi rivalizálás sem új keletű.

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk