szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek szombati telefonbeszélgetésük során, hogy Moszkva Minszk fő szövetségese, és nem avatkozik be a ország belügyeibe - közölte az ONT fehérorosz állami televízió.

A híradás szerint Lukasenka tájékoztatta Pompeót az országban zajló "nemzeti párbeszédről". Hangsúlyozta, hogy Moszkva az ország fő szövetségese, és Minszk méltányolja a segítségét.

"Emellett megjegyezte, hogy Oroszország nem avatkozik be Fehéroroszország belügyeibe. A két ország kész ugyanakkor közösen reagálni a felmerülő külső veszélyekre" - idézett a beszélgetésből a televízió, amely szerint Pompeo azt mondta, hogy Washington továbbra is elkötelezett a fehérorosz szuverenitás és függetlenség fenntartása iránt, és a kétoldalú együttműködés híve.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések augusztus 9-én tartott elnökválasztások óta, amelyeket a hivatalos eredmények szerint a 26 éve hatalmon lévő Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyert. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelölt 10,1 százaléknyi voksot kapott, de sem ő, sem a Nyugat nem ismeri el a hivatalos eredményeket, és választási csalással vádolja Lukasenkát.

A vilniusi száműzetésben élő Cihanouszkaja a minap bejelentette, amennyiben vasárnapig a fehérorosz hatóságok nem teljesítik az ellenzék követeléseit, és nem mond le Aljakszandr Lukasenka államfő, akkor másnap, vagyis hétfőn az ellenzék hívei sztrájkba lépnek a gyárakban, elkezdik lezárni az utakat, és nem fognak vásárolni állami boltokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, ketten meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, ketten meghaltak

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason