szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Baku és Jereván is arról beszél, hogy a másik megsértette a tűzszünetet.

A hegyi-karabahi humanitárius tűzszünet megszegésével vádolta egymást Örményország és Azerbajdzsán hétfőre virradóan, nem sokkal a fegyvernyugvásra vonatkozó washingtoni bejelentést követően.

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerint az örmény erők Terter városát és a környező településeket támadták, Hikmet Hajiyev azeri elnöki tanácsadó pedig Twitteren azzal vádolta Jerevánt, hogy a tűzszünetet csak ürügyül használja a csapatai átcsoportosítására. A tárca részéről hangsúlyozták: Baku betartotta az egyezséget.

Susan Sztepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője ugyancsak Twitteren viszont azeri ágyúzásról számolt be, Bakut vádolva azzal, hogy megszegte a fegyvernyugvást, amely helyi idő szerint reggel 8-kor lépett volna életbe.

A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szintén azeri támadásról számolt be, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a maguk részéről betartották a tűzszünetet.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma vasárnap jelentette be a humanitárius tűzszünetre vonatkozó döntést, azt követően, hogy a tárca vezetője, Mike Pompeo és Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes pénteken és szombaton Washingtonban külön tárgyalt az azeri, és külön az örmény külügyminiszterrel.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban a harcok szeptember 27-én újultak ki. Azerbajdzsánban és Örményországban hadiállapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Jereván és az egyes jelentések szerint Törökország támogatását élvező Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel kétszer is, október 10-től, majd október 17-től kezdődő humanitárius tűzszünetben állapodott meg a foglyok és a halottak kicserélése érdekében, de a fegyverek így sem hallgattak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond