szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Iszlamista késes támadó gyilkolt egy nizzai templomban, három ember meghalt. A támadót elfogták.

Késes támadás történt a nizzai Notre-Dame templomnál. A város polgármestere, Christian Estrosi nyilatkozata szerint két embert megölt, egyet súlyosan megsebesített a támadó, de később a francia lapoknak a rendőrség megerősítette, hogy a harmadik áldozat is meghalt. A történtek miatt Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.

©

A Reuters hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az áldozatok egyikét, egy nőt állítólag lefejeztek, és a polgármester is arról beszélt, hogy a bazilikában talált áldozattal hasonlóan végeztek, mint a Párizs elővárosában október 16-án meggyilkolt tanárral, Samuel Patyval. A Le Monde nem lefejezésről ír, hanem arról, hogy az első áldozatnak elvágták a torkát.

A Le Monde azt írja, egy női és egy férfi áldozatot a bazilikában ölt meg a támadó, a harmadikat, aki ugyancsak egy nő, a bazilika előtti bárban támadta meg az elkövető, ahol az áldozat menedéket keresett.

Egy francia hírportál videóján látszik a nizzai rendőrök akciója.

Az elkövetőt a rendőrség ártalmatlanította (lelőtték) és őrizetbe vette, a férfit a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd egy kórházi intenzív osztályra szállították.

©

Christian Estrosi polgármester megerősítette, hogy terrortámadásról van szó, mind mondta, a tettes az allah akbar kifejezést kiáltozta. A polgármester úgy véli, az iszlamo-fasizmus szedi az áldozatait.

A helyszínelés még zajlik. Gérald Darmarin belügyminiszter a Twitteren jelentette be, hogy válságértekezletet hívott össze. Emmanuel Macron államfő hamarosan a városba érkezik.

Október 16-án Párizs egyik elővárosában gyilkolt meg és fejezett le egy 18 éves csecsen iszlamista egy 47 éves tanárt, Samuel Patyt, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A rendőrség agyonlőtte az elkövetőt, aki semmilyen kapcsolatban nem állt sem a tanárral, sem az iskolával. Tizenhat embert őrizetbe vettek az ügyben, olyan embereket, akik segíthették, bujtogathatták az elkövetőt. Hét ember ellen vádat is emeltek.

Nizzában 2016. július 14-én nyolcvanhat ember halálát okozta egy 31 éves tunéziai férfi, aki kamionnal hajtott bele a tömegbe a város zsúfolt tengerparti sétányán. A terrortámadás elkövetőjét lelőtték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szegénység drámai terjedése várható a Covid–19-járvány miatt

A szegénység drámai terjedése várható a Covid–19-járvány miatt

Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t