szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump amerikai republikánus elnök a gazdaságot dicsérte, demokrata párti kihívója, Joe Biden az elnök járványkezelését támadta Floridában csütörtökön.

A két amerikai elnökjelölt egyidőben kampányolt a déli tagállam nyugati partvidékén fekvő Tampában. Donald Trump nagygyűlést tartott, míg Joe Biden autós összejövetelen vett részt, vagyis olyan kampánygyűlésen, ahol a résztvevők a gépkocsijaikból figyelték az elnökjelölt beszédét.

Donald Trump a gazdaságot, a gazdasági növekedést dicsérte, utalva a kereskedelmi minisztérium csütörtök reggel nyilvánosságra hozott adataira, melyek szerint a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 33.1 százalékos növekedéssel dicsekedhet, és március óta először csökkent 800 ezer fő alá az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma.

"Egyetlen országnak sincsenek ilyen gazdasági adatai" - hangoztatta az elnök és "robbanásszerűnek" nevezte a gazdasági növekedést, és hozzáfűzte, hogy öt nap múlva - a választáson - "győzni fogunk Floridában és újabb négy évet nyerünk".

Joe Biden szerint "a gazdasági növekedés önmagában közel sem elég a kilábaláshoz a mély recesszióból". A politikus úgy vélte, hogy a kilábalás lassul és csupán a felsőbb társadalmi rétegeket érinti, miközben több tízmilliónyi dolgozó család és kisvállalkozás nem érzékel javulást. Ezt egyébként Biden a kampány előtti kiadott közleményében is leszögezte. Megjegyezte, hogy a csütörtökön nyilvánosságra hozott kiváló gazdasági adatok "nem jelentenek győzelmet a dolgozó családok számára"

Március, a járvány kirobbanása óta több mint 65 millió amerikai - durván a munkaképes korú lakosság 40 százaléka - kért munkanélküli segélyt. Biden azzal kezdte a rendezvényt, hogy megköszönte a jelenlévőknek a szájmaszk viselését, majd bírálta Trump korábbi kijelentését, miszerint meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal.

Megtanulunk meghalni a vírussal, és Donald Trump meglengette a fehér zászlót"

- fogalmazott, utalva arra a korábban többször is hangoztatott véleményére, hogy Trump "megadta magát" a vírusnak.

Az Egyesült Államokban eddig már több mint 78 milliónyian voksoltak levélben vagy a korai szavazás nyújtotta lehetőségekkel élve. Donald Trump a múlt szombaton Floridában, Joe Biden pedig szerdán Delaware államban szavazott. A 29 elektort adó Floridában négy évvel ezelőtt Donald Trump győzött Hillary Clintonnal, a demokraták akkori elnökjelöltjével szemben, jelenleg azonban a közvéleménykutatások legtöbbje szerint fej-fej mellett halad Bidennel.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Bidennek sztráda, Trumpnak ösvény vezet a Fehér Házig

A kizökkent időt szeretnék helyretolni azok, akik az USA-ban és a világon is abban bíznak, hogy a keddi elnökválasztáson a demokrata Joe Biden győz, és visszahozza a „normális” Amerikát. A felmérések az ő előnyét mutatják, de létezik az a szűk ösvény, amely még az eltelt négy év zűrzavara után is Donald Trump újraválasztásához vezethet.

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje