szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elnökválasztással egy időben rendezett kongresszusi választásokon újabb „elsők” is bekerültek a valószínűleg demokrata többségűként megmaradó képviselőházba.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Soros György, a Magyarországról kivándorolt zsidó származású amerikai üzletember a második világháború idején együttműködött a nácikkal” – ez az egyik állítása a republikánus színekben képviselőházi helyet nyert Marjorie Taylor Greene-nek, aki még arról is megvan győződve, hogy a muszlimok inváziót készítenek elő az USA ellen, a feketék pedig a különféle bűnszervezetek befolyása alatt állnak. Bár már ezek a nézetek is arra utalnak, hogy a Georgia állam egyik, hagyományosan republikánuspárti körzetében diadalmaskodó Greene a politikai paletta jobboldalának szálán helyezkedik el, győzelme nem ezért számít különlegességnek. Hanem azért, mert ő az első győztes jelölt, aki nyíltan támogatta az újonnan alakult QAnon mozgalom alapvetéseit, például azt, hogy Donald Trump amerikai elnök titkos háborút folytat a háttérhatalom ellen, akiket egyebek mellett a gyermekkereskedelemmel foglalkozó, pedofil demokratapárti politikusok képviselnek.

Greene, aki egyik kampánybeszédében leszajházta Nancy Pelosit, a képviselőház demokrata elnökét, még saját pártját is megosztja, több republikánus politikus akadt, aki nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani indulását. Trump nem tartozott a finnyásak közé, amikor megnyerte a párton belüli előválasztást, az elnök közölte: „gratulálok a republikánus pártiak új csillagának. Marjorie erős, és sohasem adja fel, ő egy igazi győztes.”

Bár az utóbbi időben Greene többször is azt állította, nem támogatja a QAnon által hirdetett összeesküvés-elméleteket, Trumpról úgy nyilatkozott, az elnök az egyetlen, akinek a segítségével meg lehet szabadulni a „sátánista globalista pedofil titkos társaságtól”. Greene mellett még legalább tucatnyi olyan jelölt indult harcba a képviselőségért, aki valamilyen szinten támogatja a QAnon nézeteit, s bár Greene volt az egyetlen, aki bejutott a törvényhozásba, a QAnon-hívők számának megugrása azt mutatja, az összeesküvés-hívők befolyása nő a republikánusok között.

Egy másik republikánuspárti győztes, a képviselőház legfiatalabb tagja, a 25 éves Madison Cawthorn miatt is többen felhúzták a szemöldöküket. Az észak-karolinai politikus ugyanis egy korábbi Facebook-bejegyzésében azzal büszkélkedett, hogy meglátogatta a „Führer”, azaz Adolf Hitler nyaralóhelyét. „Ez már régóta a bakancslistámon volt, és nem okozott csalódást” – írta, s a bejegyzés sokak szerint arra utalt, hogy Cawthorn csodálja a náci vezért. Bár a politikus cáfolta, hogy szélsőjobboldali vagy rasszista lenne, több olyan szimbólumot használ, amelyek elsősorban éppen a fehér faj felsőbbségét hirdető csoportok körében népszerűek.

Az első QAnon-hívő mellett egy másik első is megjelent: Sarah McBride (képünkön) az első, bevallottan transzgender politikus, aki bekerült az amerikai szenátusba. Bár több USA-tagállam törvényhozásában ülnek már nemváltoztató képviselők, a 30 éves McBride az első, aki a szövetségi törvényhozásba is bekerült, s így jelenleg ő a legmagasabb rangú transzgender személy az országban. McBride a demokrata elnökjelölt, Joe Biden államában, Delaware-ban indult, és programjában az állami iskolákban folyó oktatás színvonalának emelését, illetve a mindenkinek járó fizetett betegszabadság bevezetését szorgalmazta.

McBride egyetemista korában kezdett foglalkozni a politikával, és gyakornokként bekerült a Fehér Házba is Barack Obama elnöksége idején. Már akkor is első volt: előtte nem volt transzgender munkatárs az elnöki hivatalban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát

A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén