szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bécsben egy mecsetet érint a pénteken bejelentett intézkedés, amit négy nappal a városban történt terrortámadást követően hoztak. A döntésről az Ausztriai Iszlám Vallási Közösséggel is egyeztettek az osztrák kormány illetékesei.

Elrendelte a "radikális mecsetek" bezárását az osztrák kormány pénteken, a négy halálos áldozatot követelő hétfői bécsi iszlamista terrortámadásra reagálva. A döntésről Susanne Raab osztrák kulturális, és Karl Nehammer belügyminiszter számolt be, miután válságtanácskozáson egyeztettek Ümir Vurallal, az Ausztriai Iszlám Vallási Közösség (IGGÖ) elnökével. Az érintett radikális közösségeket feloszlatják, illetve megvonják működési engedélyüket.

Az APA osztrák hírügynökség szerint Bécsben egy mecsetet érint az intézkedés, de pont nem azt az Ottarking városrészben lévőt, amit a hétfői támadás elkövetője is rendszeresen látogatott. Ez ugyanis nem része az IGGÖ közösségének, ahova összesen 350 mecset és imaház tartozik Ausztria-szerte.

Az IGGÖ eközben a hozzá tartozó mecsetekben tartott pénteki imákon megemlékezett a támadás áldozatairól, ahol arra kérték a muszlim közösséget, hogy álljon ki az igazság, az emberi méltóság és a társadalom sokszínűsége mellett, és ítéljék el a vallás nevében erőszakos cselekményeket elkövetőket.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított, albán gyökerekkel rendelkező merénylő négy embert – köztük egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében, mielőtt a rendőrök lelőtték volna. Kedden az Iszlám Állam magára vállalta a terrorakció elkövetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet