szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök megismételte, amit a Kreml szóvivője már elmondott: a hivatalos eredményt várják.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Nem hátsó szándékból, hanem a hivatalos eljárás lezárulásának kivárása miatt maradt el az orosz gratuláció az amerikai elnökválasztás győztesének - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott nyilatkozatában. "A tisztán hivatalos dolgokat el kell végezni, a kialakult gyakorlattal és az ügy jogi vonatkozásaival összhangban. Nincs itt semmilyen hátsó szándék, semmi szokatlan megfontolás vagy olyasmi, ami a kapcsolataink további romlásának alapjául szolgálhatna" - mondta az orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsornak.

A Kreml szóvivője korábban már elmondta ugyanazt, amit Putyin, de maga az elnök eddig még nem nyilatkozott.

"Tisztelettel viszonyulunk mindenkihez: Trump hivatalban lévő elnökhöz és a poszt jelöltjéhez, Biden úrhoz. Ezért itt számunkra nincsen semmilyen probléma" - tette hozzá. Megismételte, hogy Moszkva az amerikai nép bármely választottjával kész együttműködni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország nem fél-e attól, hogy hallgatása elrontja a kétoldalú viszonyt, miközben a többi ország vezetője már gratulált, Putyin kijelentette: "Az elrontott viszonyt már nem lehet elrontani".

Ezek a vezetők még mindig nem gratuláltak Joe Bidennek

Vlagyimir Putyin, Jair Bolsonaro vagy Hszi Csin-ping kivár, Benjamin Netanjahu gratulált is, meg nem is.

Az egész világon már csak néhány kormányfő van, aki nem gratulált Bidennek, Putyin mellett például Hszi Csin-ping kínai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető. Orbán Viktor (aki saját bevallása szerint csak és kizárólag Trump győzelmére készült) sokáig kivárt, de végül gratulált Bidennek.

A sokáig szorosnak tűnő amerikai elnökválasztást Joe Biden végül elég nagy fölénnyel nyerte, de a Trump-kampány több jogi eljárást kezdeményezett, illetve maga az elnök rendszerszintű csalást emleget. Utóbbira az amerikai hatóságok szerint nincs bizonyíték, a jogi eljárásokat pedig sorban bukja a Trump-csapat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Tóta W.: Aki kurvának áll

Tóta W.: Aki kurvának áll

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték