szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A párizsi demonstráción megsebesült egy szíriai újságíró is.

Kilencvennyolc rendőr sebesült meg Franciaországban a nemzetbiztonsági törvény vitatott módosítása elleni tüntetéseken a francia belügyminiszter vasárnapi bejelentése szerint.

Twitter-üzenetében Gérald Darmanin leszögezte, hogy a felelősöket meg kell büntetni, és együttérzéséről biztosította a sebesülteket.

A rendőrök bántalmazásáról több, a tüntetéseken készült, és az internetre is felkerült felvétel tanúskodik.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet közlése szerint a párizsi tüntetésen megsebesült egy szíriai újságíró is. Christophe Deloire, a szervezet főtitkára szombat este Twitteren azt írta, hogy Amír al-Halbit a rendőrök bántalmazták.

©

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, az ügyben a rendőrség belső vizsgálatot indított.

A rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN szerint vidéken két tüntető tett bejelentést őket ért erőszakkal kapcsolatban, és egyelőre nem tudni, hányan sebesültek meg azok közül, akik a fővárosban vonultak utcára.

Szombaton hetven francia nagyvárosban több mint százezren tüntettek a vitatott módosítás ellen, beszámolók szerint Párizsban a felvonulást anarchista rendbontók próbálták megzavarni.

Újságíró szervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek, jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket az ellen kormányjavaslat ellen, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák.

Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

Az ellenzők azt is kifogásolják, hogy a rendőri túlkapások többsége büntetlen marad, ha azokról nem készülhet felvétel akár újságírók kameráival, akár állampolgárok mobiltelefonjaival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Enyhítés kezdődik Franciaországban

Az üzletek újranyitásával szombaton megkezdődik a koronavírus-járvány miatti járványügyi korlátozások fokozatos feloldása Franciaországban, az általános karantén megszüntetését december 15-én tervezi a kormány – jelentette be Emmanuel Macron.

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás