szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szigorított az egész országra kiterjedő korlátozásokon az olasz kormány a koronavírus terjedése miatt. Az új szabályok meghatározott napokra lesznek érvényesek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Vörös övezetté” válik egész Olaszország a karácsonyi és az újévi ünnepek alatt, ami azt jelenti, hogy bezárnak a nem alapvető termékeket áruló boltok, éttermek, bárok. Az olaszok csak sürgősségi esetekben, egészségügyi okokból és munkába utazhatnak.

Nem volt könnyű döntés – nyilatkozta Giuseppe Conte kormányfő, de hozzátette, hogy a szakértők attól féltek, ha nem lesz korlátozás, megugrik a fertőzöttek száma.

A vörös zónás intézkedés december 24-től 27-ig, és december 31-től január 3-ig, valamint január 5-én és 6-án lesz érvényben. Ezen időszakok alatt a családlátogatásokat is korlátozták, ami azt jelenti, hogy maximum két főt lehet vendégül látni, de ebbe nem tartoznak bele a 14 éven aluli gyerekek. A kijárási tilalom nem változik, vagyis este 10 órától másnap reggel 5 óráig tart.

Conte ugyanakkor jelezte, hogy a rendőrök nem fogják az otthonokban ellenőrizni a szabály betartását, de bízik az emberek felelősségtudatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!