szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világon elsőként Izraelben érték el a lakosság több mint 10 százalékának beoltását. Sajtóhírek szerint az oltásokért jóval többet fizettek, mint az Európai Unió vagy az Egyesült Államok, ezért is lehet durván 2 millió adag vakcinájuk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Izraelben 950 ezer embert oltottak be kevesebb mint két hét alatt a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinával - jelentette pénteken a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Az eddigi oltások 41 százaléka a 60 évesnél idősebb embereknek jutott, mellettük az egészségügyi dolgozók, a biztonságiak és a krónikus betegségekben szenvedők oltása folyik jelenleg.

Izrael a világon elsőként érte el a lakosság több mint 10 százalékának beoltását, ami a lap szerint a hatékonyan szervezett közösségi rendelőintézet-hálózatnak, a politikusok ösztönzésének és a lakosság együttműködésének köszönhető.

Az oltások nagyszámú beszerzését a 12-es kereskedelmi TV értesülése szerint az is segíthette, hogy miközben az Európai Unió 14,8, az Egyesült Államok pedig 19,5 dollárért vett egy dózis vakcinát, addig Izrael 30 dollárt fizet az oltás egy adagjáért a Pfeizer és BioNTech cégnek.

A pénztárcák megnyitásában szerepe lehet a két év alatt már negyedszer esedékes, március 23-ra kitűzött parlamenti választásoknak, és a koronavírus-járvány kezelése miatti eddigi kritikáknak. Benjámin Netanjahu kormányfő számos alkalommal hangoztatta érdemeit az oltások beszerzésében, és a választási kampány egyik leggyakrabban ismételt érve Netanjahu miniszterelnöki székben maradása mellett az oltási kampány gyors elindítása és szervezettsége.

A gyorsaság hátulütője, hogy jelenleg kifogyóban vannak az oltóanyag-készletek, amit későbbre ígért szállítmányok előbbre ütemezésével próbálnak megoldani az izraeli hatóságok. Ha ez nem sikerül, akkor januárban két hétig csak a második dózis beadását tudják biztosítani az egyszer már beoltottak számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tejködben előzött az autós Körmendnél, amikor érkezett szemből a kamion - videó

Tejködben előzött az autós Körmendnél, amikor érkezett szemből a kamion - videó

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra