szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tilalom ellenére százak vettek részt az újévi bulikon Spanyolországban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Több spanyol tartomány szigorított a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó óvintézkedéseken egy illegális barcelonai partit követően - jelentette be az RTVE spanyol állami televízió vasárnap.

A több mint negyvenórás, egy raktárban szervezett rave-partinak a rendőrség vetett véget: ezen egy négyszáz fős nemzetközi közösség vett részt.

Két embert őrizetbe vettek, öt ellen nyomozást indítottak, és 214-nek rögzítették személyi adatait - írta a La Vanguardia című spanyol napilap. Spanyolországban az év nagy részében zárva tartottak a szórakozóhelyek.

A távolságtartásra és maszkviselésre vonatkozó szabályozások be nem tartásáért 1500 eurótól 600 ezer euróig (csaknem 550 ezer forinttól 219 millió forintig) terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak a spanyol hatóságok. Nagy összegű büntetésekre azonban eddig nem nagyon volt példa.

A fertőzöttek számának emelkedésétől tartva a madridi tartományi kormányzat több településen kijárási tilalmat vezetett be. Az ottani lakosok csak munkába járás vagy orvosi ellátás miatt hagyhatják el otthonaikat.

Enrique Ruiz Escudero, a madridi tartományi vezetés egészségügyi minisztere felszólította a hatóságokat, hogy felügyeljék szigorúbban az óvintézkedések betartását.

Gibraltár régióban is több településen kijárási tilalmat vezettek be, illetve Aragón, Castilla és León lakosainak mozgásszabadságát is tovább korlátozták.

Spanyolországban eddig 1 928 265 fertőzöttje és 50 837 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!